2024.03.22. 12:33:06 4861 198

Válaszd a királyi hangulatot és pompát idéző baldachinos ágyat
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A lakberendezés egyik stílusos kiegészítőjét, a hálószobák elegáns, romantikus hangulatot idéző baldachinját régen egyházi szertartásokon használták, ugyanakkor trónszékek és ágyak díszes elemeként is megjelent. A „hordozható mennyezet” szerepet betöltő sátortetőszerű baldachin a régi olasz nyelvben az arab Bagdad (olaszul Baldacco) városára utal. Ez az elnevezés történelmi emléket állít az arannyal szőtt, Bagdadból származó, értékes selyemszövetnek, mely a feltételezések szerint az olasz kereskedők révén jutott el Európába.

Baldachinos ágy Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Baldachinos ágy Fotó:123rf.com

A baldachin a luxus, a fényűzés egyik szignifikáns kifejezőjévé vált. Például a 18. században a Habsburgok esküvői ceremóniáján a baldachin, az arannyal ékesített vörös bársonnyal együtt, a hatalom szimbólumaként volt jelen.

A lakásszépítés – ezen belül is legszorosabban a hálószobák tetszetősebbé formálása – terén manapság is nagyra értékelt és sokak által kedvelt dizájn megoldást kínálnak különféle anyagú és színű baldachinok. Többféle atmoszférát megidézhetünk ezekkel a különleges ágyfátyolokkal: elegáns nomád életérzést, könnyed és vidám hangulatot, sőt, akár királyi pompát is. A baldachinos ágyakkal minden pihenéskor hálónkba varázsolhatjuk a régi idők különleges hangulatát, ugyanakkor egyedivé tehetjük vele a szobánkat.

Ám a baldachin mennyezeti része a 14. századi Európában (például Itáliában és Franciaországban) nem mindig textilből képzett díszes ágyruhaként vagy ágyfüggönyként funkcionált, hanem a fekvőhely fából faragott, megmagasított mennyezeteként. Az előkelő ágy ezen különleges díszmennyezetét faragott oszlopok tartották és csak az oldalsó részét fedték drága szövetekkel.

Franciaországban XVI. Lajos uralkodása idején a pompásan díszített ágyak a fénykorukat élték, mégpedig olyannyira, hogy az ágyban töltött idő nem szorítkozott az éjszakákra. A király az ágyban fogadta a vendégeit, és ugyancsak a hálószobában zajlottak az udvari ceremóniák is. A baldachinos ágy valóságos korszakot épített magának Franciaországban, melynek köszönhetően elnyerte az „ágyak királysága”, valamint az „ágyak évszázada” (a 17-18. századra vonatkozólag) megnevezéseket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...