2020.11.09. 17:59:36 10984 271

Válassz optimista partnert és egészségesebb leszel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vajon egy optimista partner elősegítheti-e a párja úgynevezett kognitív funkciójának megőrzését az életkor előrehaladtával? Erre voltak kíváncsiak a Michigani Állami Egyetem kutatói. A kognitív funkciók közé tartozik a figyelem, a gondolkodás vagy az emlékezet hanyatlása, általában 50-60 év fölött. Ezért az egyetem vizsgálatában 4.547 heteroszexuális párt vizsgáltak meg az Egészségügyi és Nyugdíjas Tanulmányból.(Health and Retirement Study) és ők mindannyian 50 éves és idősebb amerikaiak voltak.

Boldog ötvenes pár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boldog ötvenes pár

A vizsgálat elején egy kérdőív segítségével értékelték a résztvevők optimizmusát. A megismerést kétévente értékelték egy 8 éves követési periódus alatt, és az embereket ötször tesztelték. Elsősorban a rövid távú memória és a számítási memória tesztjeinek eredményeire voltak kíváncsiak. Arra is megkérték az embereket, hogy értékeljék mindennapi életük memóriájának minőségét. Amikor a csapat elemezte az adatokat arra jött rá, hogy egy optimistával való házasság jobb kognitív funkciókat eredményezett.

William J. Chopik a Michigani Állami Egyetem pszichológiai adjunktusa szerint ettől függetlenül a kognitív hanyatlásnak számos ismert kockázati tényezője van. Ide tartozik a genetikai hajlam, bizonyos biológiai markerek és az életmódbeli tényezők. Ez utóbbiak közé tartozik a fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás és az egészséges testsúly fenntartása. Az optimisták általában egészségesebben élnek, például jobban étkeznek, aktívabbak, és nagyobb valószínűséggel vesznek részt megelőző egészségügyi ellátásban.Valószínű, hogy ezért kapcsolódik az optimizmus a kognitív hanyatlás alacsonyabb kockázatához. Chopik szerint csapatának munkája arra is utalhat, hogy az optimizmus hasznos lehet az Alzheimer-kórhoz és a demencia egyéb formáihoz kapcsolódó kognitív hanyatlás megelőzéséhez.

Azt is elmondta, hogy bár az optimizmus mintegy 25 százaléka örökölhető, de ez a tulajdonság megtanulható. Megjegyezte, hogy a személyiségváltozás megteremtésével kapcsolatos munka nagy része arról szól, hogy az emberek valóban akarják-e a változást, valamint arról is, hogy milyen lépéseket tesznek az életükben a változtatás érdekében.

“Az optimisták úgy gondolják, hogy sikereik belülről fakadnak; azt gondolják, hogy kudarcaikat az ellenőrzésükön kívül eső külső dolgok okozzák. Elég nehéz az a helyzet, de ez arra készteti őket, hogy idővel még boldogabbak és még sikeresebbek legyenek” – mondta az adjunktus.

Forrás: healthline.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...