2019.01.20. 15:00:13 10032 324

Uzsonna ötletek - mártogatós ínyencségek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az uzsanna talán a legelhanyagoltabb étkezés, mert általában mindenki úton van ebben az időben, pedig a fogyasztásával megelőzhetnénk az esti habzsolást! Még egy érv az uzsonnázás mellett: ilyenkor lehet édességet is enni, legalábbis ha nem fogyókúrázunk, és ott vannak még a tuti zöldséges kencék, meg a katalán kenyér is. :)

Avokádó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Avokádó

Uzsonnára remekbe szabott falatokat lehetne enni! Ilyenkor simán mehet egy kis kalács tejjel és lekvárral, vajas-mézes kenyér, túrós vagy gyümölcsös rétes, sőt akár gyümölcsfagyi is megengedett! Joghurt, müzliszelet, gabonapehely tejjel, gyümölcsök - egy kevésbé bűnös verzió.

Ha egészséges és finom falatokra vágysz, akkor pedig javasoljuk a különböző kencéket:

Padlizsánkrém

A padlizsánkrémet nagyon sokféleképpen el lehet készíteni. Én már évek óta ugyanúgy készítem, ugyan kiskanálra pontosan nem tudom nektek megadni a hozzávalókat, mert most már érzésre megy a dolog, nagyon elrontani nem tudjátok, ha kipróbáljátok eme leírás szerint:

  • 1 közepes, feszes és fényes héjú padlizsán
  • 1 pohár natúr joghurt
  • majonéz
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma

A padlizsánt egy hústűvel megszúrjuk pár helyen, majd alufóliába csomagoljuk, és a sütő alsó lapján 200 fokon kb. 30-45 percet sütjük. Közben fordíthatunk is rajta. Akkor van kész, ha már teljesen puha, meglottyant a sütőben. :)

Ekkor kivesszük, hagyjuk egy picit hűlni. eldöntjük, hogy lehúzzuk-e a lila héjat vagy sem (én nem szoktam). Elővehetünk egy robotgépet, de még ezt sem muszály, ha egy kicsit darabos marad, az sem baj. Egy tálban villával alaposan összetörjük, hozzáadjuk a joghurtot, 2-3 evőkanál olívaolajat, sót és borsot, valamint a zúzott fokhagymából ízlés szerint. Ezután adj hozzá majonézt. Annyit, amennyit Te jónak látsz. Közben kóstold meg, fontold meg, hogy mennyire szeretnéd krémesen, édesen, majonézesen. :) Keverd át alaposan, és készen is van. Lehet mártogatni bele a zöldségeket, vagy pirítósra is kenhetjük.

Guacamole

  • 2-3 puha, érett avokádó
  • fél fej lilahagyma
  • 4-5 érett koktél paradicsom vagy 1 db normál :)
  • 1 lime vagy fél citrom leve
  • extra szűz olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • Ízlés szerint chili
  • Tortilla chips

Az avokádót félbe vágjuk, kivesszük a magját, majd kikanalazzuk a belsejét. Egy villával alaposan összetörjük. A lilahagymát, a paradicsomot nagyon apró kockákra vágjuk, és hozzákeverjük az avokádós masszához. Ezután facsarjuk a lime-ot vagy a citromot, olívaolajat adunk hozzá és ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és igény szerint chilivel. (Ez utóbbit el is hagyhajtuk.) Tortilla chipsszel mártogatva tápláló és finom uzsonna lehet.

Humusz

Egy tuti humusz receptet osztottunk meg veletek a mi nap. Ha lemaradtatok róla, itt elolvashatjátok, és mindenképpen próbáljátok ki: Elő a csicseriborsóval - humusz recept>>

Katalán kenyér

Ha egy gyors uzsonnára vágysz, akkor izzítsd be a pirítós vagy toast sütődet, és piríts kenyered. Kend be fokhagymával, locsold meg egy kis olívaolajjal, majd vágj félbe egy paradicsomot, és dörzsöld bele. Ennyi a katalán kenyér, semmi több, és már fogyasztható is. Isteni! :) Nyáron de akár most télen is, egy gyors uzsinak mindenképpen megfelel (egyébként előétel szokott lenni spanyol éttermekben.) :)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...