2017.08.22. 15:00:05 14169 328

Utószezon Horvátországban? Krk-sziget - ahol mindent megtalálsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha egész eddig hezitáltál, hogy érdemes-e szeptemberben Horvátországba utazni, akkor hadd nyugtassunk meg! Igen, érdemes! A tenger meleg, az idő csodás és a tömeg eltűnik! Horvátországba kifejezetten érdemes szeptember elején elmenni, például a közeli Krk-szigetre! Itt részletes információkat olvashatsz, így nem érhet meglepetés, ha idevisz az utad.

Krk-sziget, Stara Baska strand - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Krk-sziget, Stara Baska strand

Krk sziget dióhéjban

Szuper strandok, kristálytiszta tengervíz, csodás öblök, vadromantikus tájak, kellemes városkák, príma borok, juhsajtok, élvezhető mediterrán klíma, rengeteg nyaraló, sok turisztikai szolgáltatás, a szárazföldhöz kötődő híd révén könnyű megközelítés. Ez Krk-sziget esszenciája. Nem csupán a legnagyobb horvát sziget, hanem turisztikai szempontból a legfejlettebb is. A fejlettség különösen érvényes a sziget északi részére, ahol a szárazfölddel való közlekedési összeköttetést biztosító, 1430 méter hosszú fizetős híd is áll. Az ókori római elnevezés alapján Arany Szigetnek (Isola Aurea) is becézik.

Krk-szigetre is érvényes az, hogy a főszezon (július, augusztus) az év többi időszakához képest teljesen külön világ, a hatalmas zsúfoltság miatt. A sziget nem csak a turisták, hanem a helyiek nagy kedvence is. Szerintük annyira más a hangulata Krk-nek a többi észak- és közép-horvát nyaralóhelyhez képest, hogy sokan ide szervezik a nyaralásukat, akár úgy is, hogy 100 kilométernél kisebb távolságra laknak. Krk-szigete csak úgy dúskál a jó strandokban. A legjobb horvát strandok toplistáján kettő is a szigeten található. A sziget déli partján, Baška település központjában, 1800 méter hosszan terül el a vegyesen homokos és kavicsos Vela Plaža, azaz a Nagy Strand. Príma strand gyerekeknek és úszni nem tudóknak.

Ugyancsak a toplistán szerepel az elképesztően gyönyörű, Stara baška-i kavicsos strand. A sziget délnyugati partján található strand a káprázatos természeti környezete miatt olyan népszerű. Baška település közelében több, nagyon romantikus öbölben van lehetőség a tömeg elkerülésével fürödni, napozni.

Kiemelkedő híre van a Zgribnica nevű, ugyancsak romantikus légkörű strandnak Vrbnik város közelében, a sziget dél-keleti részén. A horvát tengerpart egyik legjobb homokos strandja is Krk-szigeten van. A keleti parton terül el a Klimno-öbölben egy 400 méter hosszú strand, gyermekes családok számára nagyon alkalmas sekély vízzel. Baška és Punat térségében pedig kiválóak a szörfölési és vitorlázási körülmények. A príma strandokon kívül Krk szigeten van bőven látnivaló. Baška város elbűvölően szép és tele van éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel, girbegurba, aranyos, macskaköves utcákkal. Bár Krk város is tele van hasonlóan bájos városrészekkel, de néhol elég nagyvárosi, így Baška viszi a pálmát az elbűvölő város kategóriában. Pompás dolog, hogy más horvát szigethez képest Krk-szigetén nagyon fejlett a kerékpárút hálózat. A sziget főútjának mentén több tucat kilométeres szakaszon áll rendelkezésre külön sáv a kerekezőknek. A szigeten töménytelen kirándulási lehetőség van kijelölt turistaösvényeken is. Krk-sziget az elhelyezkedéséből adódóan jó támaszpont is környező szigetek és a szárazföld nem távoli, érdekes részeinek felfedezéséhez. A szigetlakók (kb. 18 ezren) a kisebb horvát szigeteken élőkhöz képest sokkal közvetlenebbek a külföldiek irányába, nyilván, mert jobban hozzá vannak szokva a turisták tömegéhez. Krk-n sok a magyar nyaraló, azaz fel sem tűnik egy idő után a magyar szó.

Megközelítése Magyarországról

Magyarországról Rijeka irányába haladva, de még a város előtt kb. 30 km-rel lekanyarodva egy szerpentines úton a leggyorsabb megközelíteni. A szigetre belépőt kell fizetni, 35 kunába kerül a behajtás, ami már a visszautat is tartalmazza, így kifelé nyitott sorompón kell csak áthaladni. A hídon 60 km/h a megengedett sebesség, amit érdemes betartani, mert egyrészt mérnek, másrészt jellemzőek a veszélyes, nagyon erős széllökések.

Szállások

Krk-szigetén a szálláshelyzet elég vegyes képet nyújt. A tömegturizmus miatt a választék óriási: sok a jó minőségű szálláshely, ugyanakkor a nagy keresletet kihasználva sok apartman- és szobakiadó silány állapotú szállást kínál elég magas áron. Krk-sziget esetében fokozottan érvényes az, hogy a korán és az alapos tájékozódás révén szállást foglaló emberek járnak jobban. Sokkal jobban. A minőségi szállásokat sokszor jó előre lefoglalják a tájékozottabb olaszok és szlovének. A szállások szempontjából a főszezon a sziget egyes részein augusztus végégig tart, máshol akár szeptember közepéig is. Bár a főszezonban találhatunk szállást helyben improvizálva, de roppant kockázatos és időölő. Az improvizálós szállásmegoldásaikkal dicsekvő magyarok közül jó néhányan hallgatnak arról, hogy a megszerzett apartman, szoba éppenséggel jó vacak helyen volt, strapás megközelítéssel, eldugott helyen. A Krk-szigeti szállodák többsége 2 vagy 3 csillagos. Csak Baškában és Krk városban van 4 csillagos hotel. Kemping van minden mennyiségben.

Tengerpart és strandok

Egyes vélemények szerint a Krk-sziget partjainál a tengervíz hőmérséklete melegebb, mint a Kvarner-öböl más térségeiben, mert a levegő hőmérséklete is valamivel melegebb. 

Találunk itt kavicsos, sziklás, homokos, betonos partszakaszt is. Krk-szigeten lényegében a teljes partszakaszon lehet fürdeni, persze különböző körülmények között: kiépített strand, szabad strand, nyers, természetes part. Azért ez így is óriási választék! Többek szerint a sziget északi partjai kevésbé szelesek, mint a déli, viszont a partjai kevésbé szépek, a kilátásról nem is beszélve (ugyanis innen tiszta időben rálátni a rijekai kőolaj-finomítóra, ami sokakat lelomboz).

A Kvarner-öböl legszebb strandjai között tartják számon a Krk-szigeten lévő Baska Vela Plaza nevű, kék zászlós strandját. Ez 2 km hosszú, kavicsos, szép partszakasz. Vendéglátó egységekkel bőveln ellátott a strand. Gyermekes családok esetében a fő szempontok közé tartozik, hogy homokos vagy kavicsos a part és a víz mennyire gyorsan mélyül. E vonatkozásokról adunk egy némileg áttekinthető listát:

  • A szigeten a legalkalmasabb vízpartok északon és délen vannak, itt lassan mélyülő víz a jellemző.
  • Az északi városokban (Malinska, Njivice, Omišalj) főleg az apró-kavicsos és kiépített strandok a jellemzőek, míg a déli városokban (Stara Baška, Baška) a homokos, aprókavicsos strandok a leghíresebbek.
  • A sziget keleti városai (Vrbnik és Šilo) rendelkeznek mind apró-kavicsos, homokos, mind sziklás strandokkal, így ide olyan családoknak is érdemes elmenni, ahol több generáció is van, amíg a nagyiék és a gyerekek az apró-kavicsos strandon napoznak, addig a nagyobb testvérek a sziklás részeknél búvárkodhatnak.
  • A sziget dél-nyugati városai (Punat, Krk) pedig a sziklás és kiépített strandokról híres. Innen nagyon szép a kilátás, és elképesztően tiszta a víz. Punat a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma.
  • A baška-i strandok júliusban, augusztusban nagyon zsúfoltak, de még ez a helyzet sem képes lényegesen elvenni a szépségükből.
  • Kisgyerekekkel jó egy homokos öböl Soline-nél. A víz lassan mélyülő, s a víz kellemesen langyos nyáron.
  • Különleges élmény Čižići településnél a Meline nevű iszapstrand. A gyógyhatásúnak mondott iszapban jó muri hemperegni, és vicces, hogy mindenki feketéllik. Elég nehéz autóval megközelíteni, de mindenképpen megéri.
  • A nyugati parton, Glavotok térségében van naturista strand. Amúgy többen állítják, hogy a nudisták vették birtokba a természetileg legszebb partszakaszokat. Érdemes ellenőrizni ezt az állítást?

Vendéglátás

  • A sziget egyik legjobb éttermének tartják a Njivice-i kikötőnél található Rivica-t. Többen az egekbe magasztalják a Krk városi Galija konoba&pizeriát (a városfalon belül).
  • Malinskán egy eldugott kis utcában van az egyik legbarátságosabb és nem utolsó sorban legfrissebb halételeket felszolgáló vendéglő, a Primorska Koliba.
  • Egy fél literes üveg sör kb. 800 forintba kerül.

Baška városban mindenképpen érdemes este sétálgatni, mert nyüzsgős az élet, sok helyre lehet beülni, szóval szórakoztató program. Kifejezetten az éjszakai szórakozás, bulizás szempontjából a szigeten tán Malinska a csúcs.

Krk ismert a finom borairól és a fügepálinkájáról is, Vrbnik pedig világhírű a csak itt készülő Žlahtina nevű boráról.

Látnivalók

Sokan ragadják meg az alkalmat, hogy Krk-szigeti támaszpontjukról felfedezzék a közeli szigeteket (Cres, Lošinj, Rab). Jó programlehetőségek még a kicsi, de szép Biserujka cseppkőbarlang meglátogatása, a Soline-öbölnél. 110 méter hosszú és 12 méter mély. A nyári hőségben jópofa dolog hűsölni 13-15 fokban. Punat városában szuper kikötő van, vitorlások és yachtok gyülekezőhelye ez, illetve itt van kötöttpályás vízisí, wakeboard. A déli hegyvidéken érdemes megmászni a Baškát körülölelő hegyvonulatot, mert lélegzetelállító panorámát csodálhatunk meg föntről.

Praktikus

1.A nagy kavicsos, éles sziklás strandok miatt érdemes kifejezett vízi cipőt vinni. Például itthon a Decathlon-üzletekben találni ilyesmit. A szandállal és a papuccsal az a baj, hogy abba könnyebben belemegy a kisebb kő, meg a kavics. Sznorkelezéshez (pipás búvárkodás) maszkot, pipát, békatalpat ne vegyünk a helyi piacon, vagy a strandsétányon lévő árusoktól, mert ezek a ,,termékek" nagyon gagyi minőségűek (kínai vagy török vacak féle műanyag). Krk szigeten van rendes sportbolt, ahol megbízhatóbb minőségű dolgokat árulnak. 2.Ahol egy I betűjelzés van kitéve, ott van ingyenes wifi. Sajnos még nem sok ilyen hely van, sokkal jellemzőbbek a fizetős internetezési helyek. 3.A fizetős parkolás árai a szigeten átlagosan 5 és 8 kuna/óra körül mozognak. Legyünk élelmesek és használjuk a szupermarketek, orvosi rendelők ingyenes parkolóit! 4.A szigeten a buszközlekedés elég drága, és a menetrend nem igazán megbízható.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...