2020.12.08. 16:00:21 10102 214

Ünnepi hulladékok a komposztba? Ezeket semmiképp ne dobd bele!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A komposztálás egyszerű műveletével könnyedén csinálhatunk hasznosat a hulladékból. Az ünnepek körül megnövekszik a hulladékok mennyisége is, így joggal gondolhatjuk, hogy most majd jól kihasználhatjuk a komposztálónkat. Van, aminek azonban, soha nincs helye a komposztban!

Komposztálás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Komposztálás

A kerti hulladékokat jövő év elejétől tilos lesz elégetni, ezt kiváltandó pedig érdemes komposztálót létrehoznunk otthon – erről már írtunk is korábban. Ahogyan arról is, hogy bizonyos háztartási hulladékok, például a tojás- és a zöldséghéj is jó helyen lesz, hasznos tápanyagokkal járul majd hozzá az újrahasznosításhoz. Azonban számos dolog felgyűlik a karácsony és az újév táján, aminek semmi keresnivalója a kupacunkban!

Sütik, tészták, péktermékek maradékai

Ártatlan dolognak tűnhet a maradékokat a komposztba szórni, mégis könnyedén megbánhatjuk. Ezek a -korábban- finomságok olyan állatokat vonzhatnak a gyűjtőnkhöz, akiket finoman szólva nem szeretnénk a házunk közelében tudni. Az egerek, patkányok könnyen megjelennek, ha fogukra való táplálék szagát érzik és szívesen maradnak is.

Sütőolaj

Minden szempontból melléfogás lenne a kupacunkra önteni. A használt sütőolaj veszélyes hulladékként kezelendő, semmiképp nem engedhetjük a természetbe. Emellett felborítja a komposzt nedvesség egyensúlyát, elzárja a gázok szabad áramlását és illatával a sütikhez hasonlóan, kártékony rágcsálókat és rovarokat vonzhat be.

Csomagolópapírok és más színes nyomtatványok

A szokásosnál is több reklámújság érkezik decemberben, ráadásul a legtöbb háztartásban ilyenkor csomagolópapír vagy ajándéktasak is előkerül. Ezek pedig a szemétben végzik. De nem a komposzton! A belőlük kiváló festék és ragasztóanyagok toxikusok lehetnek és a bomlásuk sem a megfelelő ütemben történik. Szelektív papírhulladék gyűjtőbe velük!

Tejtermékek és húsfélék maradékai

Akár a sütemények, ezek is ínycsiklandozó vacsoraként tűnnek fel hívatlan vendégeink szemében. Amellett, hogy a komposztnak sem tesznek jót, igazán kellemetlen pillanatokat okozhatnak nekünk is.

Állati ürülék

A kutyus-cicus végterméke ugyan nem tipikusan ünnepi hulladék, de mivel ilyenkor a szemetes gyorsabban megtelik, érdemes szem előtt tartanunk, hogy a cica almot továbbra sem üríthetjük a komposztra. Egyedül a növényevők által hagyott „emlékbogyók” vannak ott jó helyen, a többi egészségügyi kockázatot jelent!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...