2020.12.08. 16:00:21 10179 214

Ünnepi hulladékok a komposztba? Ezeket semmiképp ne dobd bele!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A komposztálás egyszerű műveletével könnyedén csinálhatunk hasznosat a hulladékból. Az ünnepek körül megnövekszik a hulladékok mennyisége is, így joggal gondolhatjuk, hogy most majd jól kihasználhatjuk a komposztálónkat. Van, aminek azonban, soha nincs helye a komposztban!

Komposztálás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Komposztálás

A kerti hulladékokat jövő év elejétől tilos lesz elégetni, ezt kiváltandó pedig érdemes komposztálót létrehoznunk otthon – erről már írtunk is korábban. Ahogyan arról is, hogy bizonyos háztartási hulladékok, például a tojás- és a zöldséghéj is jó helyen lesz, hasznos tápanyagokkal járul majd hozzá az újrahasznosításhoz. Azonban számos dolog felgyűlik a karácsony és az újév táján, aminek semmi keresnivalója a kupacunkban!

Sütik, tészták, péktermékek maradékai

Ártatlan dolognak tűnhet a maradékokat a komposztba szórni, mégis könnyedén megbánhatjuk. Ezek a -korábban- finomságok olyan állatokat vonzhatnak a gyűjtőnkhöz, akiket finoman szólva nem szeretnénk a házunk közelében tudni. Az egerek, patkányok könnyen megjelennek, ha fogukra való táplálék szagát érzik és szívesen maradnak is.

Sütőolaj

Minden szempontból melléfogás lenne a kupacunkra önteni. A használt sütőolaj veszélyes hulladékként kezelendő, semmiképp nem engedhetjük a természetbe. Emellett felborítja a komposzt nedvesség egyensúlyát, elzárja a gázok szabad áramlását és illatával a sütikhez hasonlóan, kártékony rágcsálókat és rovarokat vonzhat be.

Csomagolópapírok és más színes nyomtatványok

A szokásosnál is több reklámújság érkezik decemberben, ráadásul a legtöbb háztartásban ilyenkor csomagolópapír vagy ajándéktasak is előkerül. Ezek pedig a szemétben végzik. De nem a komposzton! A belőlük kiváló festék és ragasztóanyagok toxikusok lehetnek és a bomlásuk sem a megfelelő ütemben történik. Szelektív papírhulladék gyűjtőbe velük!

Tejtermékek és húsfélék maradékai

Akár a sütemények, ezek is ínycsiklandozó vacsoraként tűnnek fel hívatlan vendégeink szemében. Amellett, hogy a komposztnak sem tesznek jót, igazán kellemetlen pillanatokat okozhatnak nekünk is.

Állati ürülék

A kutyus-cicus végterméke ugyan nem tipikusan ünnepi hulladék, de mivel ilyenkor a szemetes gyorsabban megtelik, érdemes szem előtt tartanunk, hogy a cica almot továbbra sem üríthetjük a komposztra. Egyedül a növényevők által hagyott „emlékbogyók” vannak ott jó helyen, a többi egészségügyi kockázatot jelent!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.