2020.11.29. 16:00:02 7234 179

Avarégetés helyett komposztáljunk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az avarégetés erősen légszennyező, ráadásul 2021. január 1-től tilos is. Mi legyen helyette a kerti hulladékkal? Komposztáljuk! Így lesz újra hasznos a szemét.

Falevél gereblyézés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Falevél gereblyézés

Az avarégetést jövő év első napjától büntethetik, de nem csak ezért nem érdemes tüzet gyújtanunk a lehullott levelekből, faágakból, levágott fűből. Ezek a kerti szemetek nagy füsttel égnek, kárt okozva mind a környezetünkben, mind a személyes egészségünkben. Ráadásul hasznosíthatjuk is a maradványokat, ha okosan bánunk velük, ezáltal duplán tehetünk a jobb életminőségért!

Komposztálj!

Az elhullott, lenyesett növényi részeket ezentúl is el kell majd valahová tüntetnünk és erre tökéletes választás a komposztálás. Veteményesünk, virágoskertünk, cserepeseink számára rendkívül értékes tápanyagot tudunk így előállítani, nem lesz szükség bolti trágyára, műtrágyára.

Kezdj neki!

Alkoss egy kis dombot a minél jobban összeaprított növényi hulladékból, de semmiképp ne maradjon külön válogatva a barna, például száraz levelek és a zöld, például lenyírt fű. keverd jól össze, sőt, nyugodtan vegyítsd hozzá a konyhai szemeted komposztálható részét is, például a tojáshéjat, zöldségmaradékot. Ne készíts túl nagy alapterületű halmot, a kisebbet könnyebben át tudod forgatni.

Hagyd dolgozni a természetet

A kupacban elindulnak a mikrobiális lebontó folyamatok, a komposzt belseje ennek köszönhetően felmelegszik majd. Megjelennek benne kisebb- nagyobb segítőid, például giliszták.

Segítsd a bomlást!

Időnként át kell mozgatnod a komposztot, hogy levegőhöz jussanak a belső részek is. Ha átmozgatni nincs lehetőséged, készíts időről időre lélegző lyukakat, például vasvillával. Száraz időben időnként locsold meg, épp csak annyira, hogy ne tudjon kiszáradni, ám ha kifejezetten csapadékos az idő, vagy tájból fakadóan gyakori az esőzés, fedd le ponyvával a kupacot.

Előtte nézz utána!

Ha belevágnál a komposztálásba, előtte érdeklődj a lakhelyed szerinti önkormányzatnál. Az január elsejei átállás támogatása okán számos város-, és kerületvezetés ingyenesen biztosít komposztálót lakosainak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...