2023.01.28. 15:45:54 6179 243

Ügyesedjen a gyerek? Fejleszd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyermek első hat évében ér el majdnem minden szinten olyan fejlődést, ami végül egész életében meghatározó lesz számára. Természetes ez a folyamat, de sokkal érdekesebb és hatékonyabb, ha figyelemmel követjük és tudatosan segítjük abban, hogy minél többet és jobban fejlődjön. Hogyan tegyük ezt? Mire figyeljünk és mivel tudjuk segíteni a gyermekünket?

Bringázni nagyon jó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bringázni nagyon jó

Néhány gondolatban összefoglaljuk, melyik életszakaszban milyen mozgásfejlesztési lehetőségek állnak a szülők rendelkezésére ahhoz, hogy ügyesebbé váljanak a gyermekeik. A kisgyermek mozgásfejlesztése szoros összefüggésben áll az értelmi fejlődésével. Minél ügyesebb, minél kifinomultabb és jobb a mozgáskoordinációja, annál jobban fejlődik az értelme. Éppen ezért kell és érdemes odafigyelnünk arra, hogy gyermekünk nagyon sokat és jól mozogjon.

Milyen egyszerű mozgásformák segíthetnek?

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a gyermek már élsportoló legyen hároméves korában. Gyakran a legegyszerűbb módon játékosan, kacagva, vidáman tudunk a legtöbbet tenni a fejlesztése érdekében, úgy, hogy észre sem veszi. Újszülött kortól hároméves korig a fejlődés a leggyorsabb és leglátványosabb. Ebben a korszakban a legtöbb, amit tehetünk, hogy a természetes mozgásfejlődését segítjük játékosan, és rendkívül éberen vigyázunk a testi épségére. Amikor még fordulni, felülni és járni tanul, akkor a természetes kíváncsisága hajtja, vagyis ne fogjuk őt vissza! Inkább inspiráljuk színes és vonzó játékokkal, hangokkal és érdekes látnivalókkal.

Ha nyúl a tárgyakért és el szeretné érni őket, akkor ezt biztosítsuk számára balesetmentes körülmények között. Három és hatéves korban már egész magabiztosan megtanulnak mozogni, már csak finomítani kell a mozgáskoordinációjukat. Ebben a korban, de már korábban is nagyon nagyokat kacagva táncolhatunk velük.

Megtaníthatjuk őket ugrókötelezni, tollasozni és a játszótereken akadálypályákat kijelölve számukra, játékos versenyeken inspirálhatjuk őket. Másszanak fára, egyensúlyozzanak a járdaszegélyen, minél többet legyenek nyáron mezítláb. Fussanak sokat, de egy-egy esti séta is nagyon jól eshet és segíti őket az elalvásban. Sokat legyenek levegőn, és ha lehet, akkor nagyokat sétáljunk velük a természetben, erdőben. Fontos, hogy megtanuljanak kerékpározni, görkorizni, rollerezni. Ha pedig valamilyen sport vonzza őket, akkor lehetőség szerint biztosítsuk számukra azt, hogy mindent kipróbáljanak, ami csak izgatja a fantáziájukat.

Amennyiben bármilyen mozgásszervi gond adódik, azt még ebben a korban gyógypedagógus és gyógytornász segítségével korrigálhatjuk. A csontjaik még rendkívül hajlékonyak, könnyen korrigálhatók a deformációk, nem szabad ezeket elhanyagolnunk, nehogy később ebből gond legyen, amin már nehezebb lesz változtatni. Hatéves kor felett már kialakulhat az az érdeklődési kör, ami tovább viszi a gyermekünket esetleg valamilyen sport irányába.

Ezt akár az iskolában is el lehet kezdeni, de bármilyen más egyesülethez is csatlakozhat a kicsi. A lényeg, hogy a gyermek valóban élvezze azt a mozgásformát, sportot, amit választott. Ennél fontosabb nincs is. Akkor se keseredjünk el, ha nem választ semmit, mert ha elég sokat vagyunk velük a szabadban, családdal együtt végzünk valamilyen mozgást, mondjuk bringázunk, az bőven elég lehet. Ami a legfontosabb, hogy a gyermek ne üljön sokat a televízió, számítógép és bármilyen képernyő előtt, illetve az iskola után legyen lehetősége mozogni.

Az iskolában szerencsére rendszeres a testnevelési tanóra keretén belül a mozgás, de ez sem igazán elegendő. Amennyiben suli után még játszótéren szaladgálhat, bringázhat és sétálhat, az sokat segít, hogy jól fejlődjön a mozgása és egészséges legyen. Tegyük ezt elérhetővé és lehetővé számára minél gyakrabban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.