2020.11.21. 16:56:24 18039 192

Tudod mi az a Hitler-szalonna?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy igazi retro ínyencség, amit anno kenyérre szeletelve fogyasztottunk és jaj volt nekünk, ha nem hagytunk belőle a nagyi titkos összetevőjű buktájába. A szeletelhető, kemény lekvárt hívtuk hitlerszalonnának (vagy Hitler-szalonna).

hitlerszalonna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com hitlerszalonna

Ezelőtt 30-40 éve a csemegepultoknál kedvedre kérhetted kimért formában ezt a gyümölcsökből készült ízletes csemegét. Ma a köztudatban „gyümölcsíz” vagy a „sütésálló” lekvár néven ismert, amit sok esetben a gyümölcssajthoz hasonlítanak.

Mitől lett Hitler-szalonna?

A neve nem annyira szép, de a története mégis erre a hátborzongató időszakra vezethető vissza. A feljegyzések alapján, Hitler parancsba adta a vegyészeinek, hogy találjanak arra megoldást, miként is tudják kezelni az országuk éhínségét, és az ezzel járó válságos helyzetet. A megoldás egyaránt tartalmazott emberi fogyasztásra alkalmazható állati és növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat, hiszen ne feledjük az energiára szüksége van az emberi szervezetnek. Ez a megoldás a katonáknak és a civileknek is nagyszerű megoldásnak bizonyult. Ennek köszönhető az, hogy Magyarországon is egy nagyon elterjedt élelmiszer lett. Ezzel is segítve a romló tápanyagellátást, amivel jobbá és nem utolsó sorban, változatossá tették az élelmezési lehetőségeket.

Akkor ez egy lekvár?

Lényegében igen! Egy szilárd és vágható édesség, amit önmagában és süteményekben is kedvére fogyaszthatott bárki. Nekem a kedvenc jelenetem, amikor gyermekként rohantam haza az 50 dekagramm kimért súllyal, de legalább a háromnegyedét elcsócsáltam, mire hazaértem vele. – Szerintem teljesen érthető, hogy nem tudtam ellenállni a kísértésnek. – Nemcsak a falánkság miatt, hanem azért is, mert valóban egy nagyon ízletes nyalánkság volt.

Sajnos ez a finomság manapság eltűnt a boltok polcairól. Ami előtt én is értetlenül állok. – Talán nincs igény a fogyasztására? Vagy a gyártók egy másik üzletpolitikában látják az érdeket? – De, ha vágysz a régi ízekre, magad is megcsinálhatod otthon, ami tényleg nem bonyolult.

Mi kell hozzá?

Lekvár vagy dzsem. Forrald fel alaposan, és tegyél bele sok étkezési keményítőt, amivel besűríted. Tökéletesen sütésálló. Figyelj rá, hogy a keményítőt ne sok vízzel hígítsd, mert a lekvár, vagy a dzsem nem biztos, hogy elbírja.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Nem csak a testi adottságokat örökölhetjük, hanem a lelkieket is

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon a feldolgozatlanul hagyott érzelmeinket átadhatjuk-e a gyermekeinknek? Vajon azáltal, hogy eltemetjük a minket ért megrázkódtatásokat (félelem, harag, gyász, kapcsolati problémák), a gyermekeinknek kell majd befejezni azokat?

Ezt tudja az Air Fryer, azaz a forrólevegős fritőz

Az Air Fryer, vagy forrólevegős fritőz, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb konyhai eszközévé vált, és számos háztartásban megtalálható. Ez a modern főzőeszköz nem csak a gyors és hatékony főzést teszi lehetővé, de legfőbb ismertetőjele a minimális olajfelhasználás, ami azt jelenti, hogy az ételek ízletesen ropogósak lesznek, de kevesebb zsírt tartalmaznak. Most bemutatjuk az Air Fryer előnyeit és néhány ötletet ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki ebből a konyhai csodagépből.

A krampusz: A téli ünnepek sötétebb oldala

A krampusz egy olyan figura, akit a téli ünnepek kapcsán sokan ismernek, különösen Közép-Európában és az Alpok régiójában. Bár a Mikulás hozza az ajándékokat a jó gyerekeknek, a krampusz a rossz magatartású gyermekeket "látogatja meg". Ez a különös alak az ünnepi szezon sötétebb és hagyományokkal rendelkező oldalát reprezentálja. Az alábbiakban közelebbről megvizsgáljuk a krampusz történetét, szimbolikáját és azokat a hagyományokat, amelyek körülveszik ezt a misztikus alakot.