2020.11.21. 16:56:24 19653 193

Tudod mi az a Hitler-szalonna?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy igazi retro ínyencség, amit anno kenyérre szeletelve fogyasztottunk és jaj volt nekünk, ha nem hagytunk belőle a nagyi titkos összetevőjű buktájába. A szeletelhető, kemény lekvárt hívtuk hitlerszalonnának (vagy Hitler-szalonna).

hitlerszalonna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com hitlerszalonna

Ezelőtt 30-40 éve a csemegepultoknál kedvedre kérhetted kimért formában ezt a gyümölcsökből készült ízletes csemegét. Ma a köztudatban „gyümölcsíz” vagy a „sütésálló” lekvár néven ismert, amit sok esetben a gyümölcssajthoz hasonlítanak.

Mitől lett Hitler-szalonna?

A neve nem annyira szép, de a története mégis erre a hátborzongató időszakra vezethető vissza. A feljegyzések alapján, Hitler parancsba adta a vegyészeinek, hogy találjanak arra megoldást, miként is tudják kezelni az országuk éhínségét, és az ezzel járó válságos helyzetet. A megoldás egyaránt tartalmazott emberi fogyasztásra alkalmazható állati és növényi fehérjéket, ásványi anyagokat és vitaminokat, hiszen ne feledjük az energiára szüksége van az emberi szervezetnek. Ez a megoldás a katonáknak és a civileknek is nagyszerű megoldásnak bizonyult. Ennek köszönhető az, hogy Magyarországon is egy nagyon elterjedt élelmiszer lett. Ezzel is segítve a romló tápanyagellátást, amivel jobbá és nem utolsó sorban, változatossá tették az élelmezési lehetőségeket.

Akkor ez egy lekvár?

Lényegében igen! Egy szilárd és vágható édesség, amit önmagában és süteményekben is kedvére fogyaszthatott bárki. Nekem a kedvenc jelenetem, amikor gyermekként rohantam haza az 50 dekagramm kimért súllyal, de legalább a háromnegyedét elcsócsáltam, mire hazaértem vele. – Szerintem teljesen érthető, hogy nem tudtam ellenállni a kísértésnek. – Nemcsak a falánkság miatt, hanem azért is, mert valóban egy nagyon ízletes nyalánkság volt.

Sajnos ez a finomság manapság eltűnt a boltok polcairól. Ami előtt én is értetlenül állok. – Talán nincs igény a fogyasztására? Vagy a gyártók egy másik üzletpolitikában látják az érdeket? – De, ha vágysz a régi ízekre, magad is megcsinálhatod otthon, ami tényleg nem bonyolult.

Mi kell hozzá?

Lekvár vagy dzsem. Forrald fel alaposan, és tegyél bele sok étkezési keményítőt, amivel besűríted. Tökéletesen sütésálló. Figyelj rá, hogy a keményítőt ne sok vízzel hígítsd, mert a lekvár, vagy a dzsem nem biztos, hogy elbírja.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.

Fel a kalappal! Elegáns védelem a fejnek

Érdekes, hogy egészen a XVII. század beköszöntéig egyetlen úri hölgy sem viselt kalapot. Viseltek azonban a cselédasszonyok, az alsóbb rétegekhez tartozó fiatal lányok, majd a későbbiek folyamán a városi polgárság hölgyei is. Ezután már nem kellett sok ahhoz, hogy a pompás kalapok belopják magukat a nők budoárjaiba, így előszeretettel viselték azokat séták, cukrászdázás, díszes vacsorák, vendéglők, teadélutánok idején, vagy éppen udvarlók fogadásakor. Nem csoda hogy a fejfedő-eleganciának ma is sokan hódolnak.

A tested többet „mondhat” minden szónál – Mert nem csak szavakkal kommunikálunk

Testünknek külön nyelve van, ami hangok és szavak nélkülisége ellenére is jelentőségteljes. A nem szavakkal közölt kommunikációs módok között élen járnak a gesztusok, a testtartás, a mimika, a szemkontaktus és a testtartás. Ezek alátámaszthatják vagy épp ellenkezőleg: érvényteleníthetik a verbálisan átadott üzenetközvetítéseket. Hitelesíthetik vagy hitelteleníthetik, hangsúlyozhatják vagy súlytalanná formálhatják mindazt, ami a szóbeli közlés során elhangzott.