2022.07.07. 17:30:00 7200 256

Töviről hegyire a zellerről: Ezért lehetsz allergiás rá!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyar háziasszonyok meglehetősen gyakran használják ételkészítéskor a zellert, azonban ezt a tápanyagdús konyhakerti növényt mégsem ajánlott fogyasztani mindannyiunk számára. De milyen veszélyt rejthet magában a gumószeller, a szárzeller és a metélőzeller?

Zeller - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zeller

Ha a rendelkezésre álló zellergumó sötét színű, és az ujjunkkal benyomva puhának érződik, ne fogyasszuk el azt! A szivacsos szerkezetű gumó azonban még felhasználható főzéshez, de semmiféle zellerszármazékot ne adjunk a 3 évesnél fiatalabb kisgyermekek ételéhez!
Mire ez a nagy riadalom? A zeller nitráttartalma az egyik ok, amik az emberi szervezetbe kerülve nitritekké alakulnak és a folyamat végeredménye súlyos mérgezés is lehet a kicsik (még) fejletlen enzimrendszere végett. Azonban felcseperedve sem fogyaszthat mindenki zellert, mivel egyre nagyobb azoknak a köre, akik allergiások rá.

A zeller mint allergén

Az ételallergia nem más, mint egy szerencsétlen tévesztés, ugyanis az immunrendszer összekeverheti a virágporban található fehérjéket bizonyos élelmiszerekben található fehérjékkel - azok szerkezeti hasonlósága miatt. Az ilyenkor felszabaduló hisztamin többek között a bőr vagy a nyálkahártya kivörösödését és viszketését idézi elő, azonban korántsem ritka a csalánkiütés és az asztmás tünetek sem. A tengeri herkentyűkre adott reakciókhoz hasonlóan súlyosabb esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat.
Éppen ezért nem meglepő, hogy pollenérzékenység hátterében jellemzően zellerre való ételallergia áll, de ez a fényérzékenység rejtett oka is lehet. A napozás után felhólyagosodó bőr a zellert betakarító és feldolgozó vállaltok munkatársai körében a leggyakoribb reakció.

Mit tehet, aki allergiás a zellerre?

Aki zellerszár vagy gumó fogyasztása után bármiféle kellemetlen tünetet tapasztal jobb, ha teljesen kerülni a zöldség fogyasztását! Készételek, salátaöntetek vásárlásakor is gondosan olvassuk el az összetevők listáját. Ha be szeretnénk bizonyítani hogy ez az étel a felelős az allergiáért, végeztethetünk rá ételallergia tesztet, de ilyenkor jó számítani arra, hogy ennek következtében hevesebb tüneteink is lehetnek.
Ha igazán elővigyázatosak akarunk lenni, akkor zellerallergia fennállásakor antihisztamint, szemcseppet vagy asztma elleni készítményt is tarthatunk magunknál a tünetek jellegétől és a reakciók súlyosságának függvényétől.

Forrás: www.news-medical.net

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

MIND diétával az agy egészségéért

Az életkor előrehaladtával életmódunk szükségszerűen megváltozik. Ezekhez a változásokhoz étrendünknek is igazodni kellene, hiszen megfelelő tápanyagokkal lassítható az agyi funkciók hanyatlása. A demencia nem túl fényes kilátás, éppen ezért vegyük a fáradtságot és támogassuk meg agyunkat az egészségére jótékony élelmiszerek fogyasztásával!

Ma van a legkirályabb világnap, azaz a lusta nap - Te megünnepled?

Valahogy senkit sem érdekel annyira ennek a dátumnak az eredete, hogy kiderüljön, miért is ma tartják világszerte a lusta napot, de ez éppen így van jól. Ha az eredetére nem is derül fény, árulkodó neve láttán nem csodálkozhat senki, hogy egyre csak növekszik a mai világnap rajongótábora.

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.