2015.06.30. 10:42:49 9522 210

Tökmag másként – Gyógytea magvakból
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tökmagolaj mellett a tökmagból készült gyógytea is kivételes egészségügyi hatással bír, ráadásul könnyen elkészíthető. Főként prosztata gondokra ajánlják, ahogy a tökmagot általában, de ezenkívül hatásos lehet az élősködők és a terhesség alatt fellépő hányinger ellen is.

Tökmagtea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tökmagtea

A tökmag nyomelemekben igencsak gazdag. Cink, szelén, mangán, tokoferol, fitoszterol és glikozid, valamint kukurbitacin tartalmának köszönheti antioxidáns- és gyógyhatását.

A fitoszterol egy olyan növényi eredetű vegyület, amely a koleszterinszintre is jótékony hatással van. A tökmag csökkentheti a hólyagfeszülést és megkönnyítheti a vizelést is.

Tökmagtea – az alap

A gyógynövény teát a legegyszerűbben úgy készíthetjük el, ha körülbelül 10 g tökmagot összetörünk (pl. mozsárban), majd egy bögrényi forró vízzel felöntjük. 1 liter gyógyteát iszunk naponta. Ez az alaptea a vizeletkiválasztó rendszer helyes működését segíti elő. Terhességi hányingerre napi 3 csészével fogyasszuk.

Változatok tökmagteára

Tökmagtea mézzel

Szintén vizelet-visszatartás ellen javasolt. A kúra napi egy csésze mézes tökmagtea elfogyasztásából áll, melyet két hétig iszunk. Évente többször, akár négyszer is megismételhető.

Tökmag tejjel

Élősködők ellen javasolt gyógykészítmény, amely lebénítja a galand- és bélférgeket.

Hozzávalók: 200 g őrölt tökmag, 1 ek méz, 2,5 dl tej.
Elkészítés: A tejben felmelegítjük a tökmagot a mézzel, reggel fogyasztjuk. Miután megittuk, két óra múlva beveszünk 1 ek. Ricinusolajat is, mely kiüríti az bélrendszerből a lebénult férgeket. Két hetente fogyasszuk.

Tökmag orbáncfűvel

Nem csak a húgyúti szerveket erősíti, hanem meg is nyugtat a következő teakeverék.

Hozzávalók: 40 g tökmag, 20 g orbáncfű, 20 g árnikalevél, 20 g párlófűlevél.
Elkészítése: 2,5 dl forrásban lévő vízzel leöntjük, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és kortyonként elfogyasztjuk.

Cikkünk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvos véleményét.

Cikkajánló: A tökmagba zárt csoda: a tökmagolaj

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.