2022.09.10. 09:18:17 3024 109

Tippek és trükkök a suli-bulihoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyár vége és a szeptember eleje mindig nagyon feszült, stresszes időszak az iskoláskorú gyermekek és szüleik számára. Épphogy túlesünk a bevásárlási és tanévnyitási sokkon, jön az újabb feladat. Tananyag elsajátítása és a folyamatos házi feladat, lecke hegyek otthon, suli és munka után, este. Mégis kinek van ehhez már olyankor kedve?

Házi feladat megoldása vidáman - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi feladat megoldása vidáman

Mi is folyamatos közelharcot vívtunk otthon az alsós kislányunkkal, hogy ne kínkeservesen lássunk hozzá a napi feladatsornak, hanem valahogy legyünk már túl rajta. Az online oktatás gyötrelmeit már szerencsére elfelejtettük, de az tény, hogy nagyon sokat tanultunk azon időszak alatt. Nem csak a lányunk tanult meg tanulni ebben az időszakban, hanem mi szülők is rájöttünk, hogy egyrészt a veszekedés nem vezet sehova, másrészt a motiválás mindennél hatékonyabban működik, gyerekeknél is.

Eleve ha úgymond "tragédiát" csinálunk a tanulásból, máris óriási gombóccal a gyomrában lát hozzá mindenki, és még gondolkodni is sokkal nehezebb így. Az én alapszlogenem a "csak lazán!" mellett a következő mondás, amit gyakran hall a lányom tőlem: “Édesem, amin a szüleid nem aggódnak azon neked sem kell!” Avagy a gyerek úgyszólván "felmentést" kapott a mi, a szülei "hülyesége" alól. Ez emberi nyelvre lefordítva annyit jelent, hogy ha mi, a szülei felejtjük el a suli kötelező feladatait, ami elég gyakran előfordul, azon nehogy ő idegeskedjen. Meg is kell erősíteni: “Igen, mi szülők sem vagyunk tökéletesek, képesek vagyunk elfelejteni a tornacuccot reggel, a rajzfelszerelést és még a házi feladatot is.”

Természetesen igyekezzen erre mindenki odafigyelni, a gyerek is, de ha nem a gyerek felejtette el, mert azért neki ez még sok észben tartani, akkor ne rá hárítsuk a felelősséget. Erősítsük meg abban, hogy mi szülők ezért vállaljuk a felelősséget és "kimossuk" a bakiért a tanító néninél, csak nyugi, nem dőlt össze a világ. Rettentő kétségbe tudnak esni ilyenkor, és ez sokat ront a biztonságérzetükön. A suliban szorongóvá válnak és nehezebben teljesítenek. Olyan érzésük lesz folyamatosan, hogy máris olyan "felnőttes" dolgokat várnak el tőlük, amit ők még a maguk kis eszével és szintjén képtelenek teljesíteni. Elfelejtik és kész, mert számukra nem ez a legfontosabb. Ha biztonságban érzik magukat és a szülő is kicsit "cinkos" ilyenkor, lazábban kezelik a kötelező feladatokat és nyugodtabban indulnak suliba reggel. Ez a legfontosabb!

Önállóságra kell nevelni a gyermeket, minél előbb. Ehhez bizalom szükséges. Amennyiben már képes egyedül dolgozni, akkor bízzuk rá a házi feladatot, de ellenőrizzük. Azzal a feltétellel, hogy ha valahol elakad, azonnal segítséget kap. A gyors munkát pedig jutalmazzuk, ami lehet közös játék és együtt eltöltött tartalmas idő. Ez rendkívül motiváló számukra. Végül pedig sokat olvassunk és gyakoroljunk szövegértelmezést a gyermekkel. Ez a tanulás alapja és mondhatjuk, hogy a legfontosabb. Érdemes egy olvasott szöveg után beszélgetni erről és összefoglalni az olvasottak lényegét. Ezzel a gyermek gyakorlatilag megtanul tanulni és sokkal könnyebben jegyzi majd meg a szöveg legfontosabb elemeit, amit majd a tanító néninek kell felmondania a suliban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...