2015.12.21. 12:09:49 9422 216

Tippek az ünnepekre gyomorégés ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha Te is azon emberek közé tartozol, akik gyakorta szenvednek gyomorégéstől, magas gyomorsavtól és más emésztési problémáktól, akkor bizonyára vegyes érzelmekkel várod a szeretet és a nagy evések ünnepét. Hogyan vészeld túl ezt a gyomorterhelő időszakot? Adunk 8 tippet!

Gyomorégés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyomorégés

1. Ne készíts tornyot a tányérodra!

Az, hogy mennyit eszel, egyértelműen befolyásolja a dolgokat a gyomrodban. Ha nem tudsz választani, hogy mit egyél, tégy csak egy kis mennyiséget a tányérodra a finomságokból. A harmadik fogást, és a desszertet mindenképpen halaszd (órákkal) későbbre.

2. Figyelj oda, hogy mit választasz!

Ha már régóta szenvedsz gyomorégéstől, akkor bizonyára megfigyelted már ennek az okát is. A zsíros ételek egyértelműen a problémás kategóriába tartoznak, de a cukros desszertekkel sincs ez másként. Ha két étel között vacillálsz, válaszd a kevésbé zsírosat! (pl.: hasábburgonya helyett rizst) A desszert helyett pedig inkább sós ropogtatni valót vagy gyümölcsöt, esetleg egy könnyű joghurtos süteményt válassz.

3. Lakj jól hússal és zöldséggel!

Ne hagyd ki a salátákat, mivel ezek megkönnyíthetik az emésztést. Lakj jól a főétellel, és a desszertet tényleg hagyd ki inkább, ha úgy érzed, hogy baj lesz. A csoki és citrus tartalmú ételek különösen rosszat tesznek a gyomornak.

4. Készíts falatkákat!

Ha vendégeket vársz vacsorára, készíts a nagy hagyományos ételek helyett könnyű falatkákat. Hallal, rákkal, tonhalkrémmel, zöldségkrémekkel és más proteinben és rostban gazdag ételekkel, természetesen teljes kiőrlésű kenyéren tálalva.

5. Lassan egyél!

Hidd el nem veszik el előled a tányért mielőtt végeznél. Rágd meg a falatot, és élvezd az étkezéseket. Egyrészt könnyebben észreveszed mikor telik meg a hasad, így csökkented a túlevés lehetőségét, másrészt a megfelelő rágással jól előkészíted az ételt az emésztéshez, így egyszerűbb dolga lesz a gyomrodnak.

6. Ne ülj le!

Nagy a kísértés, hogy a lakoma után a kanapén folytassuk az estét, ha lehet fekve. Nos, ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz. Ha mindenképpen a tévézés a következő program, legalább ülve folytasd ezt a nem túl aktív tevékenységet, nehogy az étel visszaköszönjön. Különösen ügyeljenek erre a refluxosok. De még jobb, ha egy sétával öblítitek le a karácsonyi vacsorát.

7. Koccints!

Persze egy pohárka bor vagy pezsgő ilyenkor illő a koccintáshoz, de a savgondokkal küzdők tudják, hogy ez csak olaj a tűzre... Egy kis pohártól valószínűleg még nem lesz baj, de semmi esetre se önts fel a garatra, mert minél többet iszol, annál égetőbb lesz a probléma...

8. Készülj fel!

Ha tudod, hogy az esetedben elkerülhetetlen a gyomorégés és a magas gyomorsav, akkor legyen nálad gyógyszer ellene, ne szent este kelljen az ügyeletes gyógyszertárat felkeresni.

9. Reggelizz gyomorkímélő ételeket!

Ha vacsora és az ebéd előreláthatólag nem túl gyomorkímélő, akkor legalább a reggeli legyen az. Pirítós vagy kétszersült olívaolajjal, főtt tojás, zöld saláta, víz és jól fog indulni a nap. Aki bírja a tejet, az egy teljes kiőrlésű gabonákkal és tejjel vagy natúr joghurttal, kefirrel megtöltött müzlitállal is kezdhet.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...