2014.11.04. 11:00:00 6159 34

Tippek a finom anyagú, ám kényes ruhák mosásához
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor megvetted még maga volt a csoda! Finom, puha anyag, a testalkatodhoz éppen passzoló szabás, semmi bojt vagy pösz, semmi deformáció. Aztán valami történt vele... Az első mosás után egy-két bolyhocska, semmi komoly, de a harmadiknál már neki is eshettél volna egy ruhaborotvával. Nem is beszélve arról, hogy a színe is kopott és az egész olyan... "alaktalan".

Kényes anyagok mosása | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kényes anyagok mosása | Fotó: 123rf.com

Vedd figyelembe a címkét!

Ne csak színek szerint osztályozd a ruhákat, hanem anyagminőség, illetve kényesség szerint is! Például hiába fehér a pamut felsőd vagy az új inged, akkor sem célszerű 90 vagy 60 fokon kimosni a fehér lepedőkkel és törülközőkkel együtt. Ha megnézed a címkét, látni fogod, hogy milyen mosást javasolnak, ha egyáltalán ajánlják a gépit.

A mosógép rejtélyes funkciói

A legtöbb új mosógépen már van kézi mosási lehetőség, illetve kényes ruhadarabokhoz való program is. Ezekkel csupán az a probléma, hogy sokszor nem elégséges a hozzátársított centrifuga erőssége, és gyakorlatilag tocsog a vízben a ruha, amikor kiveszed a mosógépből. Ilyenkor még egy centrifugára benevezheted őket, de mindenképpen a kevésbé erőteljes verziót válaszd, ha van ilyen a mosógépeden. Ha nincsen, akkor jobban jársz, ha kézzel kicsavarod, majd egy kicsit kirázod a ruhákat. Amennyiben kötött vagy hosszú nyári ruhákat, illetve más olyan holmit szárítanál, ami elnyúlhat, és nem ajánlott az erős centri sem, akkor ezeket fektetve szárítsd!

Használj zsákokat, kosarakat a fehérneműk mosásához!

A melltartók, a kényes csipkék, bugyik és harisnyák mosásához használj egy hálós mosózsákot, amit a legtöbb fehérnemű vagy háztartási boltban lehet kapni. Ez megakadályozza, hogy eldeformálódjanak a melltartók, és a sűrűn mosott, egyéb fehérneműk is sokkal tovább megőrzik jó állapotukat. Ezt a hálót alkalmazhatod csipkés pólók vagy kényesebb ruhaneműk mosásához is. Házi praktika: ha nincs ilyen hálód, akkor nevezz ki egy kispárna huzatot erre a célra.

Praktikus a színfogó!

Főleg nyáron, amikor sok színes ruhát hordunk, és nem tudjuk, hogy melyik engedi a színét, jó szolgálatot tehet a színfogó. Ezenkívül 40 foknál ne mosd magasabb hőmérsékleten a színes ruhákat, mert úgy hajlamosak egy kis festéket engedni a vízbe..., s nem csak befogják a többieket, hanem hamarabb ki is fakulhatnak ezáltal. Ügyelj arra is, hogy színes ruhákhoz való mosószert alkalmazz! Ezzel a megoldással a ruhák tovább meg fogják őrizni a színüket.

Szárítógépek kíméljenek!

A kényes ruhákat a szárítógéptől meg kell kímélned, illetve legalább ellenőrizd le a címkén, hogy engedélyezett-e a gépi szárítás. Ne tegyél be mindent automatikusan!

Ha nem a ruhád, hanem a bőröd kényes!

  • Az új ruhákat mosd ki mielőtt viselnéd!
  • Használj természetes mosószereket!
  • Fertőtlenítő szer helyett tedd a napra a fertőtlenítést igénylő ruhadarabokat, amikor lehetséges!
  • A vasalás szintén jó fertőtlenítő hatással bír.
  • Az ágyneműt és a fehérneműt mosd min. 60 fokon!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idős demens a családban. Vigyázz rá!

Miért pont most vettük elő ezt a témát, hiszen a demencia általános jelenség és idős emberek esetében elég gyakran előfordul? Ennek sajnos megvan a szomorú és aktuális oka. Mégpedig az évszak, a tél és az ilyenkor gyakori fagypont alatti hőmérséklet. A demencia miatt ugyanis ebben az évszakban könnyen előfordulhat, hogy ha idős emberek úgymond elcsavarognak, akkor életveszélyes helyzetbe sodródnak. Ha eltévednek, ne adja ég, nem lakott területen, akár halálra is fagyhatnak. Ezért vizsgáljuk meg azt, hogy mit is jelent igazából az időskori demencia, hogyan vesszük észre a jeleit és mit tehetünk ebben az esetben, hogy ne érje idős hozzátartozónkat baj.

Spenót - sokkal több, mint a főzelék!

A spenótra akkor kezdtem el először más szemmel nézni, amikor Horvátországban briliáns spenótos burgonya köretet kaptunk a grillezett tonhalunk mellé. Egyszerűen fenomenális volt! A mi petrezselymes burgonyánkhoz tudnám hasonlítani, de sokkal több spenóttal tálalták. Soha életemben nem ettem meg a spenótfőzeléket, és semmilyen spenóttal készült ételt eddig a napig, majd rajongóvá váltam.

Élesztő kérdés: Frisset vagy szárítottat válassz?

Mi történik, ha kelt tésztát készítenénk, de csak instant élesztők van otthon? Biztos, hogy a recept többi részét változatlanuk hagyva sikerülni fog a sütemény? Az élesztő fajtájának megváltoztatása sajnos igényel egyéb módosításokat is. Kerülj velünk képbe élesztő-ügyileg!