2014.11.04. 11:00:00 7915 36

Tippek a finom anyagú, ám kényes ruhák mosásához
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor megvetted még maga volt a csoda! Finom, puha anyag, a testalkatodhoz éppen passzoló szabás, semmi bojt vagy pösz, semmi deformáció. Aztán valami történt vele... Az első mosás után egy-két bolyhocska, semmi komoly, de a harmadiknál már neki is eshettél volna egy ruhaborotvával. Nem is beszélve arról, hogy a színe is kopott és az egész olyan... "alaktalan".

Kényes anyagok mosása | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kényes anyagok mosása | Fotó: 123rf.com

Vedd figyelembe a címkét!

Ne csak színek szerint osztályozd a ruhákat, hanem anyagminőség, illetve kényesség szerint is! Például hiába fehér a pamut felsőd vagy az új inged, akkor sem célszerű 90 vagy 60 fokon kimosni a fehér lepedőkkel és törülközőkkel együtt. Ha megnézed a címkét, látni fogod, hogy milyen mosást javasolnak, ha egyáltalán ajánlják a gépit.

A mosógép rejtélyes funkciói

A legtöbb új mosógépen már van kézi mosási lehetőség, illetve kényes ruhadarabokhoz való program is. Ezekkel csupán az a probléma, hogy sokszor nem elégséges a hozzátársított centrifuga erőssége, és gyakorlatilag tocsog a vízben a ruha, amikor kiveszed a mosógépből. Ilyenkor még egy centrifugára benevezheted őket, de mindenképpen a kevésbé erőteljes verziót válaszd, ha van ilyen a mosógépeden. Ha nincsen, akkor jobban jársz, ha kézzel kicsavarod, majd egy kicsit kirázod a ruhákat. Amennyiben kötött vagy hosszú nyári ruhákat, illetve más olyan holmit szárítanál, ami elnyúlhat, és nem ajánlott az erős centri sem, akkor ezeket fektetve szárítsd!

Használj zsákokat, kosarakat a fehérneműk mosásához!

A melltartók, a kényes csipkék, bugyik és harisnyák mosásához használj egy hálós mosózsákot, amit a legtöbb fehérnemű vagy háztartási boltban lehet kapni. Ez megakadályozza, hogy eldeformálódjanak a melltartók, és a sűrűn mosott, egyéb fehérneműk is sokkal tovább megőrzik jó állapotukat. Ezt a hálót alkalmazhatod csipkés pólók vagy kényesebb ruhaneműk mosásához is. Házi praktika: ha nincs ilyen hálód, akkor nevezz ki egy kispárna huzatot erre a célra.

Praktikus a színfogó!

Főleg nyáron, amikor sok színes ruhát hordunk, és nem tudjuk, hogy melyik engedi a színét, jó szolgálatot tehet a színfogó. Ezenkívül 40 foknál ne mosd magasabb hőmérsékleten a színes ruhákat, mert úgy hajlamosak egy kis festéket engedni a vízbe..., s nem csak befogják a többieket, hanem hamarabb ki is fakulhatnak ezáltal. Ügyelj arra is, hogy színes ruhákhoz való mosószert alkalmazz! Ezzel a megoldással a ruhák tovább meg fogják őrizni a színüket.

Szárítógépek kíméljenek!

A kényes ruhákat a szárítógéptől meg kell kímélned, illetve legalább ellenőrizd le a címkén, hogy engedélyezett-e a gépi szárítás. Ne tegyél be mindent automatikusan!

Ha nem a ruhád, hanem a bőröd kényes!

  • Az új ruhákat mosd ki mielőtt viselnéd!
  • Használj természetes mosószereket!
  • Fertőtlenítő szer helyett tedd a napra a fertőtlenítést igénylő ruhadarabokat, amikor lehetséges!
  • A vasalás szintén jó fertőtlenítő hatással bír.
  • Az ágyneműt és a fehérneműt mosd min. 60 fokon!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...