2015.03.09. 08:00:00 7712 166

Tippek 13 pontban a konyhai balesetek megelőzéséhez!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A statisztikák szerint a háztartásokban a legtöbb baleset a konyhában történik. A lehetséges baleseteknek több típusa is lehet. Mi most a teljesség igénye nélkül összefoglaltunk azonban pár tippet, mire érdemes odafigyelni a konyhában.

Főzés a konyhában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főzés a konyhában
 1. A sütés és főzés során lehetőség szerint nyissuk ki a konyhai ablakot, még akkor is, ha hideg tél van. Ez főleg akkor fontos, ha gáztűzhelyt használunk, hiszen a főzés során termelődő szén-dioxid túl nagy mennyiségben életveszélyes lehet. Lehetőség szerint teljesen nyitható ablak legyen a konyhában is.
 2. A gázt, ha már nem használjuk, kapcsoljuk ki. Ugyan így a villanytűzhelyt is. Így nem csak az égési veszélyt akadályozzuk meg, de spórolhatunk az energiával is.
 3. Az elektromos konyhai kisgépeket csúszásmentesen, száraz felületen használjuk.
 4. A darálók, aprítók használata során nem szabad a munkafolyamatot kézzel gyorsítani (pl. darálóba nem toljuk az aprítanivalót kézzel).
 5. Használat után a kisgépeket azonnal áramtalanítani kell. Kihúzásnál a gép csatlakozódugóját kell megfogni és kihúzni. A vezetéket megrántani nem szabad.
 6. Gyerekek csak akkor segítsenek a konyhai feladatokban, ha már biztonsággal kezelik a kisgépeket, de akkor is kizárólag szülői felügyelet mellett.
 7. Figyeljünk a konyha tisztaságára. A padlóra leeső ételdarabok, vagy lecsepegő folyadékok csúszás, és baleset veszélyesek.
 8. A tűzhelyre helyezett nyeles edényeket úgy használjuk, hogy a nyele ne lógjon túl a tűzhely szélénél. A kilógó nyelekbe beleütközhetünk, és könnyen leforrázhatjuk magunkat.
 9. A fedővel ellátott edényeket óvatosan emeljük le. Legjobb, ha csak résnyire emeljük fel egy oldalon, közben a fejünket eltartjuk a felcsapó gőz irányától. - Praktikus, ha üvegfedővel ellátott edényekben és lábosokban főzünk, hiszen így folyamatosan szemmel tarthatjuk a készülő ételt, és nem kell pánikszerűen emelgetni a fedőt.
 10. A magas fokra felhevült tepsikhez és edényekhez sütőkesztyűvel nyúljunk csak, így elkerülhető a kéz megégése, felhólyagosodása.
 11. További praktikus tanács, hogy az étel mennyiségének megfelelő méretű lábosokat használjunk. A túl nagy lábosokban tovább tart a kis mennyiségű étel elkészítése.
 12. Gáztűzhely esetében a gázláng ne érjen túl lehetőség szerint az edény oldalán, mert így már a levegőt is melegíti, nem csak az ételt.
 13. Ruháinkra vigyázzunk úgy, hogy kötényt használunk.

Írta: Hadarik Rita, http://www.ritakonyhaja.hu

Forrás: delimano.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...