2017.05.24. 12:25:56 18624 295

Tényleg olyan egészséges a sushi? Járj velünk utána!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A világhódító, tradicionális japán étel kétség kívül egészségesebb, mint a szintén nemzetközi hírű pizza vagy taco (mexikói tortilla), a zsíros magyar ételekről pedig ne is beszéljünk. Most vizsgáljuk meg együtt, hogy melyik összetevője mit tartalmaz!

Sushi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sushi

A sushi általános hozzávalói a főtt, ecettel ízesített rizs, a nyers vagy főtt tengeri hal, különböző zöldségek, amely alapja egy nori nevezetű hínárpogácsa. Tradicionálisan wasabival, párolt gyömbérrel vagy szójaszósszal ízesítik.

A tonhal, az érdesfarkú hal, a makréla, a lazac és a pisztráng magas fehérje és omega-3 zsírsav tartalmúak, viszont alacsony a kalória tartalmuk van. Az omega-3 fontos a test és az agy optimális működéséhez és segíthet megelőzni a szívbetegségek, a gyulladások és akár a rák kialakulását is.

A nori mindössze 10 kalóriát tartalmaz, hurrá! Emellett igazi kalcium, magnézium és vasforrás - lenne, ha a sushikhoz nagyobb mennyiséget használnak fel belőle.

A sushik elkészítésénél használt, jó tapadású rizs több okból is problémásabb, mivel a tradicionális sushi rizs magas szénhidrát tartalmú fehér rizsből, ecetből és jó sok cukorból készül. Ez utóbbi könnyedén inzulin- és vércukorszint emelkedést okozhat. Ha erre szeretnél odafigyelni, akkor a sushi rizst ajánlott barna rizsből készítened, mert magasabb a rosttartalma és kevésbé emeli meg a vércukorszintedet.

A különböző zöldségek a halak mellett természetesen egészségesnek számítanak.

A szójaszósszal szintén csínján kell bánni, mert egy teáskanál belőle fedezi az ajánlott napi nátriumbevitel felét!

A legnagyobb baj ezzel az étellel, hogy a nyugati kultúrák elkezdték a saját íz világuk szerint formálni és új összetevőket használni, mint például a majonéz és a krémsajt. Ezek közismerten nem túl kalória- és zsírszegény ízesítők.

A sushi hagyományos fajtái

Hosomaki – egyfajta hínárrúd, amely a rizs mellett csak egyfajta tölteléket tartalmaz.

Futomaki – A hosomakinál annyival több, hogy többféle tölteléket használnak hozzá.

Uramaki – A futomaki fordított verziója, azaz a hínár van legbelül és a rizs van kívülről.

Temaki – Norival körbetekert kúp alakú tekercs, amelyet kézzel kell fogyasztani.

Nigiri – egy nagyon egyszerű sushi, hiszen csak halom rizsből és néhány nyers halszeletből áll.

Ha ragaszkodsz a hagyományosan és friss hozzávalókból elkészített sushihoz – főleg a hosomaki és a nigiri ajánlatos, akkor ez egy abszolút egészséges fogás lehet az étrendedben. Ám érdemes figyelni az elfogyasztott halmennyiségre is a vizek higanyszennyezettsége miatt, főleg a családalapítás előtt állóknak szól ez a tanács! Várandósan pedig nem ajánlottak a nyers halak és húsok, így a sushi ezen fajtáit kerüljük.

Forrás: stack.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...