2015.08.31. 16:08:05 8408 209

Tényleg falni kellene a probiotikumos készítményeket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Teljes zavar van jelenleg a táplálkozás és az étrend-kiegészítők terén. Soha nem volt még ennyi vény nélkül elérhető vitamin és ilyen-olyan táplálékkiegészítő. A televízióban gyakorlatilag minden második reklám valamilyen gyógyszer és gyógyhatású készítmény. De szükségünk van ennyi mindenre?

Probiotikum, joghurt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Probiotikum, joghurt

A webmd.com szakértője legutóbb a probiotikumok és probiotikus joghurtok valamint italok létjogosultságát illetve szükségességét vizsgálta meg.

A bélrendszerünkben megszámlálhatatlan mennyiségű mikroorganizmus tanyázik, akiket közismertebb nevükön baktériumoknak hívunk. A gyomorban és a bélben található baktériumok többsége jótékony hatású, hiszen az emésztésben vannak a segítségünkre, sőt, a vitaminok előállításában és a betegségek elleni védekezésben is részt vesznek. Ez nem vita tárgya.

Ami azonban továbbra is kérdéses – lévén, hogy még nem folytattak elegendő, hosszú távon is érvényes eredményeket felmutató kutatást – az az, hogy a joghurtban és az erjesztett termékekben valamint az étrend-kiegészítőkben fellelhető jótékony baktériumok valóban segíthetnek-e az egészségünk általános megőrzésében.

Az eddigi eredmények azt sugallják, hogy bizonyos betegségek esetén valóban segíthet néhány probiotikum fajta: a hasmenés, a bélgyulladás és a fekély valamint az elhízás ezen állapotok közé tartoznak. Azonban sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy a helyes dózist valamint a leghatékonyabb probiotikum fajtákat meg tudják állapítani.

A webmd.com szakértője azt javasolja, hogy ezeket a tényezőket vegyük figyelembe, mielőtt bevásárolunk különböző probiotikumos készítményekből:

  • Az étrend-kiegészítőkben található probiotikum mennyiséget és fajtát nem szabályozzák, így nem lehetünk benne biztosak, hogy tényleg azt kapjuk, ami a dobozon szerepel. Mivel csak nagy mennyiségben és csak bizonyos baktérium törzsek (pl.: lactobacilus) hatékonyak a fent említett betegségek esetén, de nem tudjuk, hogy valójában mi szerepel a dobozban, üvegben vagy fiolában ezért könnyen megeshet, hogy kidobott pénz, amit a probiotikumra elköltesz.
  • Csak kevés információ áll a rendelkezésünkre a probiotikumok mellékhatásával kapcsolatban, meglehet, hogy egy súlyosan beteg emberre teljesen máshogy hat, mint másokra.
  • Ha egyébként is egészséges vagy, nincs arra semmilyen bizonyíték, hogy a probiotikumok fogyasztásával még egészségesebb leszel, vagy, hogy megelőzhetsz bizonyos betegségeket. Mielőtt bármilyen készítményt vásárolnál, beszélj a háziorvosoddal, hogy mit javasol.

Jó hír azonban, hogy az eddigi kutatások biztató eredményekkel szolgálnak a probiotikumokkal kapcsolatban, ám azt túlzás lenne állítani, hogy ezek a baktériumok mindent gyógyítanának. Ha egészségesnek érzed magad, akkor valószínűleg egyáltalán nincs rá szükséged, hogy az étkezésedben külön odafigyelj a pótlásra vagy étrend-kiegészítőket szedj.

Bizonyos betegségek esetében más gyógyszerek akár hatékonyabbak is lehetnek, ezért mindenképpen konzultálj az orvosoddal, hiszen a drága készítmény megvásárlása felesleges pénzkidobás lehet.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...