2020.07.03. 16:36:27 12779 315

Tengeri érlelésű bor – pincészet az óceánban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legkülönlegesebb italok és ételek általában borsos áruk kapcsán kerülnek a köztudatba, pedig vannak olyan csodák a gasztronómia területén, amiknek az elkészítési folyamata is rendkívüli. Persze nem a disznók által kitúrt szarvasgombára gondolunk. Hanem például a tenger mélyén érlelt borokra!

Bor a tengernél - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bor a tengernél

A minőségi borokat kedvelők előbb-utóbb valamicskét tájékozódnak is kedvenc nedűjük főbb tulajdonságairól, hiszen az ital végtelen féleképp elkészíthető, számtalan típusú lehet és minden évjárat magában hordja az adott év jegyeit is. Befolyásoló tényező a szőlő, - fajtája, típusa, termelési módja, termőhelye, feldolgozási módja… Az elkészítés, a tárolás, a palackozás és persze az érlelés módja és ideje.

Ez, az utolsóként említett és rendkívül fontos folyamat az, ami a tenger alatti pincészetek borait olyan különlegessé teszi. A bor aukciókon irdatlan pénzekért gazdára lelő palackok beltartalma többnyire évtizedek óta pihen, vagy jellegzetes időpontról, helyszínről, körülmények közül származik. Ilyenek többek között a hajókról felhozott, csodával határos módon épen maradt italok is. Ezek árukat sokszor leginkább eszmei értékük húzza felfelé, hiszen számos öreg borra nem igaz, hogy évtizedek után a legfinomabb, egy bizonyos idő után a jellemző jegyek romlanak. A tenger alatt pihenő palackok azonban ízben is különlegesek.

Ezen a vonalon elindulva, hajótörések roncsainak italaitól ihletve hozták létre a napjainkban sikerrel működő tenger alatt pincészeteket. A kész, minőségi és évjárat szerint is prímőrnek minősített borokat a tenger mélyére viszik, érlelődni.

Először teszt üzem

A tenger mélyére még viszonylag sokféle bor kerül, egy fél éves próbaidőszakra, amely után felhozzák és teszt kóstolást csinálnak, ugyanazon bor felszínen lévő testvérével. Kizárólag ez után következhet a nagyobb mennyiségű, kereskedelemre szánt óceáni érlelés – természetesen csak akkor, ha a bor pozitív minőségi változáson ment át a „tengeri nyaralása” során.

Mi a különbség?

A laikusokban joggal merül fel a kérdés, hogyha nem is kapcsolódik több évtizede elsüllyedt hajóhoz a tengerből származó ital, akkor mégis mit ad hozzá a sós víz az élményhez? Természetesen erre is van válasz. Az óceán mélyén a felszíni nyomás sokszorosa a szárazföldinek – ám a fizika varázslatának hála, az üveg sértetlenül kibírja. Eközben pedig dolgoznak az áramlatok által keltett mikrorezgések, dolgozik a nyomás: a vízből félévvel később előkerült bor érettebb, simább, karakteresebb. A szárazföldi hagyományos pincében ehhez legalább 3-4 esztendőre lenne szükség. Természetesen exkluzív italhoz különleges csomagolás jár – erről is a tenger maga gondoskodik. Az élővilág rajta hagyja keze nyomát a palackokon, elegánsan patinássá téve azt.

Már tokaji is lapul a tenger mélyén!

Tagadhatatlanul bor-ország Magyarország is. Mi sem bizonyítja jobban, minthogy magyar tulajdonban is van már spanyol tenger-pince, ennek köszönhetően pedig magyar palackok is pihennek már a tengerben. Egyelőre ugyan még teszt idejüket töltik, de bízunk benne, hogy hamarosan itthon mi is koccinthatunk egy-egy pohár tengerben érlelt tokajival a természet csodáinak egészségére!

Forrás: spanyolbanotthon.blog.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...