2015.01.04. 16:28:38 8028 39

Téli teendők a kertben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ne gondold, hogy tavaszig várhat a kerted, januárban és februárban is bőven akadhat tennivaló. Már jó előre felkészítünk a teendőidre. Persze meg kell várni az enyhébb időszakokat, de okosan teszed, ha azokat jól kihasználod, így kevesebb tennivaló marad tavaszra és a makacs gyomnövények elterjedését is megelőzheted. Kiváló lehet az időpont a rózsák és fák kiválasztására, valamint a metszésre is.

Kék cinege - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kék cinege

Január és február: a kertben nem áll meg a munka

Kezdjük egy praktikus tippel. Ha még nem dobtad ki a karácsonyfát, akkor ne is siess vele annyira. Jó lesz a kora tavasszal virágzó növények védelmére. Vágd le az ágait és használd védőtakaróként. Ezenkívül komposztálható is, így semmiképpen ne kerüljön a szemétbe.

Mivel a legtöbb fa nyugalmi állapotban van télen, így a január ideális hónap az új gyümölcs- vagy árnyas fák kiválasztására és elültetésére.

A rózsák telepítésére szintén remek hónap ez, csak várjuk meg, hogy fagypont fölé melegedjen az idő. A rózsák fagyvédelméről itt olvashatsz.

Az örökzöldek, bokrok, tuják és más cserjék elültetésére is kiváló a január-február, de a hőmérséklet ne legyen fagypont alatt. Természetesen fagyott talajba nehéz ültetni.

MetszésMetszés

Ahogy telepíteni, metszeni is lehet ilyenkor a gyümölcsfákat, cserjéket és árnyas fákat is, de ezt a munkát inkább februárra időzítsük. A bogyós bokrokat, cserjéket már januárban megmetszheted. Vigyázz, hogy a kora tavaszi virágzású bokrokat és fákat ne metszd meg (pl.: aranyvessző – vagy aranyeső, birs). Ezeket inkább az első virágzás után ritkítsd.

A gyomtalanítást már ilyenkor elkezdhetjük, mivel az enyhébb napos időben télen is burjánzik a gaz. A magok szétszóródását megakadályozhatjuk, ha télen is ellenőrizzük a kertet, amikor az időjárás engedi, és eltávolítjuk a gyomnövényeket.

Már vetéssel is próbálkozhatsz. Az olyan növényeket, amelyek magva a fagyban is képes csírázni már elvetheted: ilyenek a boglárkafélék, a primulák nagy része és az encián is.

Ne feledkezz meg a kerti eszközeidről sem. Ellenőrizd őket és cseréld, illetve éleztesd azt, amelyiket szükséges, így minden kéznél lesz akkor, amikor kell. Hogy elkerüld a tavaszi rohangálást, rendeld meg már most a vetőmagokat!

A csigákat is felkutathatod és eltávolíthatod. A most ártalmatlannak tűnő csigák akár 200 utódot is produkálhatnak az év során. Ugye, nem kell hangsúlyoznunk, hogy mennyi kellemetlenségtől kíméled meg magad, ha már most eltávolítod őket?

Tegyél egy kis jót! :) Helyezz el madáretetőket és gondoskodj az itt ragadt madárkákról, egyre többen vészelik át a telet nálunk!

Forrás: edenkert.hu, kertgondozok.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...