2014.12.17. 15:50:56 5455 30

Tedd fagyállóvá a rózsád!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rózsák bár érzékeny növényeknek tűnhetnek, többségük mégis jól bírja a fagyokat. Persze a hosszan tartó hidegek, a tartós mínuszok és a nagy hőmérséklet ingadozás károsíthatja a legellenállóbb fajtákat is. Hogy megóvd őket, elég egy-két egyszerű műveletet megtanulnod.

Rózsa télen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rózsa télen

A rózsáknak azért lehet nagy ellensége a tél, mert a fagy utáni olvadás miatt a föld kimosódhat a gyökerek környékéről, amelyek a felszínre kerülve tönkremehetnek. Hogy ezt elkerüljük, fel kell tölteni földdel a rózsabokrok tövét. A módszert felkupacolásnak hívják.

A felkupacolás lépései:

  1. Tisztítsd meg a rózsatövet az elhalt hajtásoktól és vágd vissza, ha még nem tetted volna meg.
  2. A metszést a 0,5-1 cm-rel a levélrügy felett ejtsük meg, a gyengébbeken 4- 5 rügyet hagyhatunk, a masszívabbakon akár 8-at is. Vigyázz, ne metszd meg túlságosan!
  3. Körülbelül 30 cm magasságban fedjük földdel a tövet, kis kupacot formálva. Ezt megtehetjük egy kapával úgy, hogy minden irányból ráhúzunk egy kis földet.
  4. A szemzés (oltás) fölé érjen a kupac, azt is meg kell védeni a fagytól.
  5. Márciusig vagy a tartós fagyok végéig megtartjuk a rózsakupacolást.

Feltöltés

Egy másik módszer szerint körbekeríthetjük a rózsatöveket karókkal és egy hálóval vagy jutazsákkal, majd az így kapott területet töltjük fel avarral vagy komposzttal, esetleg szalmával.

Extra védelem

Ha nagyon érzékeny a fagyra a rózsád – ilyenek például a teahibridek – a felkupacoláson kívül a hidegebb napokon (-10 °C) egy vödröt vagy egy nagyobb cserepet is boríthatunk, de csak 1-2 napig! A takarást általában nem bírják jól a növények, akkor már jobb, ha karókkal körbe keríted és feltöltesz egy jutazsákot szalmával, majd a tetejét összekötöd.

További téli kertészeti tippek: Zöldségek téli tárolása, mulcsozás, prizma

Forrás: Blikk nők, Otthon és kert VI. évf. 12. szám.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...