2015.11.23. 20:27:05 11329 284

Télen biciklivel? Télen biciklivel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemrég egy ismert hazai hírportál kerékpáros blogja írt az őszi és téli kerékpározás elengedhetetlen kellékéről, a sárvédőről. Akik olvasták a cikket, talán kicsit kevésbé tartanak a hideg, csapadékos időben bringázástól. Közel 8 éves tapasztalattal rendelkezem abban, hogyan lehet az egész évben két keréken közlekedni. Ezt a tudást most át is adom.

Télen kerékpárral - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Télen kerékpárral

Lélekben felkészülni

Az első akadállyal reggel találkozunk, amikor kilépünk a házból, és szembesülünk azzal, hogy hideg van. Sajnos most néhány hónapig ez így lesz, jobb elfogadni. Sokat segíthetünk magunknak azzal, ha elmegyünk vásárolni. Célirányosan, néhány téli felszerelést, amivel nem csak a hidegtől óvhatjuk magunkat, de segít abban, hogy úgy érezzük, mindenre felkészültünk.

Mivel bizonyára van lámpa a bringán, (ha nincs, sürgősen pótolni!) ezért csak egy szett tartalék elemet vegyünk hozzá. Amit a listánkra írjunk, az a ruházat. Sajnos kevés az esély arra, hogy egy szupermarketben mindent megkapjunk. Általában az erős akciók miatt az Aldi/Lidl/Tesco a fő beszerzési forrásom, de a sportboltokban is kiváló minőségű termékeket kapni. Illúzióink ne legyenek, ha egy teljes téli szettet meg kell vennünk, az kb. annyiba kerül majd, mint egy helyi buszbérlet. Ezért nem vehetünk 30-40 km-es utakra megfelelő ruházatot, hanem olyat, ami az általános 5-10 km-es útra elég.

Fejfedők

A kötött sapkát bringán bátran el is felejthetjük, átfúj rajta a (menet)szél, gyakorlatilag semmitől sem véd. A síelőknek szánt fülmelegítő pánt már egy fokkal többet véd, azonban a fejtető szabadon van, így komolyabb hidegben már az sem használható. Viszont a síelőknek szánt sapkák sűrű szövésű, szélálló anyagból vannak. Ugyan kevésbé néznek ki jól, de nem is ez a cél.

Az arcomat símaszkkal, és/vagy felhúzott csősállal védem.

Kesztyű

Próbáltam már a vastag síkesztyűket kerékpáron, azonban nem tudtam megfelelően kezelni a féket, váltókat. Ettől függetlenül bizonyára sokan vannak, akiket nem zavar a vastag anyag, kb. 2-3 ezer forintért a fenti szupermarketekben már elég jó termékeket kapni.

Ami nekem jobban bejött az a 2 vékony réteg, általában egy vékonyabb cérnakesztyű, amire futóknak szánt softshell anyagú (egy bizonyos fokig vízálló, teljesen szélálló) kesztyűt veszek.

A lényeg, hogy bátran keressünk olyan vastag kesztyűt, ami még nem zavaró, hiszen a kezünk nem mozog, néhány perc tekerés után már komolyan fájhatnak az ujjvégek a hidegtől.

Kabát

Igaz kerékpáron a felső test kevésbé mozog, vastag téli kabátot soha nem tudtam izzadás veszélye nélkül hordani. Inkább több, vékony réteget vettem fel, majd arra 1 softshell pulóvert, amire egy vékony vízhatlan de légáteresztő esőkabátot. Lényeg, hogy csupa jól szellőző réteget. Igazából egy-egy hosszabb megállás idején hideg is volt a szett, viszont a munkahelyre beérni és onnan haza, azaz végig kerékpáron kiválóan megfelelt.

A kötött pulóverek is jók, a lényeg, hogy a külső rétegek mindenképpen szélállóak legyenek. Ezeket kb. 5-6 ezer forintért vásárolhatjuk meg.

Nadrág

Bringán a láb mozog igazán, ami a vastag ruhákban lehetetlen. Nagyon jó egy bringás cicanadrág, rajta egy túranadrág, vagy egy sima farmer. A munkahelyen az aláöltözőt pár perc alatt le lehet venni. Másik megoldás, ha motorosoknak szánt térdmelegítőt (legutóbb szupermarketben futóknak szánt változatot is láttam, kb. 1 500 Ft-ért) használunk, amely védi a térdet. Egy hosszú zoknival szintén sokat javíthatunk a komfortérzetünkön.

Cipő, csizma

Én nem tudok magas szárú cipőben bringázni, legalábbis nem szeretek. Ezért ebben jó tanácsot csak annyit tudok mondani, hogy lehetőleg ne fűzős lábbeli legyen (esőben ott rögtön beázik), és lehetőleg vásároljunk vízálló cipőt, csizmát.

A fentiek egy csősállal kiegészítve nekem megfeleltek 15 km (egy irányba) megtételéhez, a legnagyobb februári hidegben is. Már csak a csúszós útra kell figyelni, és a testi épségünkre. Csak óvatosan, és ne feledkezze el a biztosításról sem!

Írta: tézsé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.