2016.06.08. 14:27:11 11065 270

Tedd le, most! – Szokj le a dohányzásról, akár már ma!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fogadalmakat tenni nemcsak az év első napján lehet és érdemes, hanem bármikor. Persze, könnyebb valamit egy jelesebb naphoz kötni, de miért ne lehetne ez a jeles nap, mondjuk a holnap? Vagy akár a ma? De a dohányzásról való leszokáshoz remek alkalom lehet akár ez a nap is!:-)

Cigaretta | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cigaretta | Fotó: 123rf.com

Aki már próbált megszabadulni káros, vagy károsnak vélt szenvedélyétől, az tudhatja: nem kis és nem is könnyű feladat. Rengeteg kitartást és bizonyos értelemben áldozatot is kíván, de az is biztos, hogy megéri. Ha például a dohányzásról szeretnénk lemondani, és sikerrel járunk, nem csak testi, de lelki egészségünknek is jót tehetünk.

Ha az elhatározás már megvan…

… adunk néhány tippet, hogy biztosan sikerüljön, hiszen a cigaretta az egyik legkárosabb szenvedély neked, sőt, a környezeted számára is, ráadásul egyre csak drágább lesz.

Tedd fel a kérdést!

Mielőtt belevágsz a nagy leszokási akcióba, kérdezd meg: ezt valóban Te akarod? Esetleg a család, a barátok, a párod nyomására készülsz letenni a cigarettát? Mert ha nem a saját akaratodból teszed mindezt, megvan rá az esély, hogy ne sikerüljön. Így csalódást okozhatsz magadnak, a környezetednek egyaránt. És bizony, nem esik jól az önbizalmadnak ez a kudarcélmény, az biztos. De ha ideig-óráig sikerül is letenni a „füstölőt”, megeshet, hogy villámgyorsasággal szoksz vissza rá.

A lényeg: az időzítés

Figyeld meg, mikor érzel leginkább késztetést, hogy rágyújts! Ha társaságban vagy, és a „buli”, a hangulat kedvéért „elfüstölsz” egy-egy szálat? Vagy ha stressz ér, mondjuk a munkahelyen? Ha a társasági összejövetelekkor vágyakozol egy cigi után, próbáld meg akkorra időzíteni az első füstmentes napokat, amikor épp nincs kilátásban semmilyen összejövetel. Ha pedig a munkában való idegeskedés miatt gyújtanál rá, érdemes a leszokást mondjuk egy hosszabb szabadság idejére tenni. Így kiitathatjuk ezt a veszélyforrást is.

Vészhelyzet esetén

Találj ki valamilyen pótcselekvést, ha esetleg elkapna a vágy egy cigaretta után. Foglald le a kezeid, mondjuk babrálj egy tollal, szorongass stesszlabdát. Esetleg igyál egy pohár vizet, rágózz, vagy egyél egy kis gyümölcsöt.

Fogalmazd meg!

Mielőtt belevágsz, fogalmazd meg magadnak, miért is jó Neked, ha leteszed a cigit. Ha úgy jobb, akár le is írhatod a leszokás számodra fontos és motiváló előnyeit. Néha-néha, ha meginogsz, csak olvasd el azt a néhány sort, hogy lelket önts magadba és tudd, miért csinálod!

A mozgás mindig segít!

Igen, még ilyenkor is! Már egy rövid séta is segíthet, de ha a legjobbakat szeretnéd magadnak, iktass be minél több sportot, pláne az elején. Ez felélénkíti a vérkeringésedet, ellazítja tested-lelked.

Jutalom, mert megérdemled!

Lépésről lépésre, vagy inkább napról napra haladj előre! És állíts fel állomásokat, mondjuk 1 hét, 1 hónap, 3 hónap és így tovább cigimentes élet után, és jutalmazd meg magad valamivel minden állomásnál. Egy új felső, ruha, egy mozi, vagy valami apróság mindenképpen jár a hősnek, vagyis magadnak.

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...