2017.03.16. 11:00:37 16405 384

Teakalauz – Mikor és milyen teát igyunk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Évszázadok óta kedvelt élvezeti cikkünk a tea. Nem meglepő, hogy a világ minden táján fogyasztják e kitűnő főzetet. A világkereskedelemnek hála igazi különlegességeket is megvásárolhatunk teafüvekből és levelekből. Amennyiben tehetjük, alkalmanként gazdálkodjuk ki az árát, érdemes!

Rooibos tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rooibos tea

Szerencsére azonban a luxuscikk szerep mellett számtalan tea gyógynövényként is tetszeleg. Biztosan sokan egyetértetek velem abban, hogy amikor csak lehet, a testünk és a lelkünk nem kóros tüneteit természetes gyógymódokkal ajánlatosabb kezelni, mint gyógyszerekkel. A továbbiakban bárki számára elérhető „gyógyhatású teákról” olvashatsz röviden a teljesség igénye nélkül.

„Színes” teák

A fekete teát mértékkel szokták ajánlani, ám ha mást nem is, de azt jegyezd meg róla, hogy nagyon jó hatással van a szívre. Napi 1-1 bögrével nyugodtan fogyaszthatod, viszont ezt mindenképp a nap első felében tedd. A zöld teát már többen és többféle élettani hatása miatt favorizálják. Én most a lassú emésztésre gyakorolt hatását emelném ki. A zöld tea kúraszerű fogyasztása mozgással kiegészítve még inkább fokozza az anyagcsere folyamatokat.

Vörös és fehér. Nem tévedtem irodalmi terepre, csak e kétféle tea azonos tulajdonságára szeretném felhívni a figyelmedet: zsírégetés!

A rooibos tea almaecettel belsőleg alkalmazva a magas C-vitamintartalma miatt alkalmas eme célra; sőt a benne lévő kálium még a vízháztartást is szabályozza.

A fehér tealevelekben rengeteg tein rejlik, emiatt indul meg a testünkben a zsírbontás.

Gyógyteák

A bodza virágát főzetként isszuk, ez a tea izzasztó és köptető hatása miatt alkalmas a megfázás ás a felső légúti megbetegedések tüneteinek kezelésére.

A borsmentát valaki vagy imádja, vagy egyáltalán nem szívleli. Pedig nem árt megbarátkozni vele, mert kivételes emésztés-, és hangulatjavító!

Felfúvódás, puffadás ellen szintén egy kis mentatea fogyasztandó, ami nátha megelőzésére is alkalmazható a mentyl baktériumölő hatása miatt. Ellenben nagy mennyiségben vagy hosszabb távon nem ajánlatos a szervezetbe juttatni, mert látási zavarokat okozhat.

Stressz oldására citromfű! Igazi csodafegyver az idegeink megacélozására és még vírusölő is. Mivel rendkívül erős vizeletkiválasztó, lefekvés előtt másfél órán belül ne nagyon igyál belőle.

Biztosan nem mondok neked újat, de az egyik személyes kedvencemet nem szívesen hagynám ki: ez pedig nem más, mint a csodás csipkebogyó. Az egyik legfontosabb antioxidánsunk, azaz a C-vitamin aranybányája, ezért immunerősítésre az egyik legjobb tea.

A gyömbérről biztosan a téli időszak és betegségei jutnak eszedbe, azonban a köhögés és torokfájás kezelése mellett émelygés és hányinger ellen szintén hatásos ez a növény. Sőt, a gyömbértea egy fárasztó nap után is képes energetizálni a szervezetedet.

Álmatlanságra másik kedvencemet, a kamillateát ajánlom neked a nyugtató hatása miatt. A kamilla az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentőnk, külsőleg fogínyerősítésre is használható.

Honlapunkon még számos, a szervezetednek igazán hasznos gyógyteáról informálódhatsz!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...