2016.07.25. 13:47:21 12662 284

A kánikula elsőszámú gyógynövénye: a menta
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Limonádékba, koktélokba, sőt, borsóhoz és húsételekhez is jó választás a hűsítő és frissítő hatású menta. Nemcsak forró gyógytea készülhet belőle, ám, tény, hogy azzal is rendkívüli hatást érhetünk el a nagy melegben! Ha nem csak az aromáját, hanem a növény ízét is szeretjük, akkor simán rágcsálhatjuk is. Szerencsére a legtöbb konyhakertben már ott csücsül a menta, így azzal sem lehet probléma, hogy honnan szerezzük be.

Menta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Menta

A mérsékelt éghajlati övben a menta mintegy 20 különböző változata ismert, melyek közül a borsmenta tartalmaz a legnagyobb mennyiségben hatóanyagokat. A borsmenta levelében található illóolajat nagyrészt mentol alkotja - a növény éppen ennek köszönheti az egészségre nézve kedvező tulajdonságait. Szárított vagy friss mentalevelekkel üdítő ízt és pompás illatot adhatunk a fekete vagy zöld teának, a gyümölcsleveknek vagy kompótoknak. A friss vagy szárított menta ezenkívül kiválóan kiegészíti a bárányhúst, a halat, a salátákat, a különféle mártásokat és édességeket is.

A mentatea

Forrázzunk le 1 kávéskanál szárított mentalevelet vagy 1 mentás teafiltert 2,5 dl lobogó vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Naponta fogyasszunk 2-3 csésze forrázatot, lassan kortyolgatva - elsősorban étkezések után. A teát barna cukorral, juharsziruppal vagy mézzel édesíthetjük, habár a gyógyteákat nem javasolt édesítve fogyasztani.

A menta hatása

A menta legfontosabb hatóanyaga a mentol, amely kiváló ellenszere az émelygésnek a bélgörcsnek, a hasmenésnek, a gyomorirritációnak és a fejfájásnak, valamint a menstruációs panaszoknak. A menta ezenfelül rengeteg enzimet is tartalmaz, többek között az immunrendszer működését serkentő peroxidázt és katalázt.

A mentaolaj nyugtatólag hat a gyomornyálkahártyára, a gyomor és a nyombél környékén pedig görcsoldó hatást fejt ki. Serkenti az epekiválasztást, és ezáltal javítja az emésztést. Ennek köszönhetően a menta segít megelőzni az epekő képződést. A fokozott epetermelés a szervezet zsíranyagcseréjére ugyancsak jótékony hatást gyakorol.

Frissítő hatását a borsmenta annak is köszönheti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat a B-vitamincsoportból; ilyen például a riboflavin, a niacin és a folsav. Ezek az értékes vegyületek erősítik az idegrendszert, javítják az agyműködést, továbbá hozzájárulnak a koncentrációs problémák megelőzéséhez. B-vitamin-csoporthoz tartozó vitaminokban elsősorban a menta levele bővelkedik.

Hogyan és mire használjuk a mentát:

Emésztési panaszokra: A borsmenta enyhülést hoz olyan akut gyomorbántalmak és emésztőrendszeri panaszok esetén, amikor a tüneteket hányinger és hányás kíséri. Szintén segítséget nyújt a bélflóra működési zavara következtében fellépő szélszorulás ellen. Étkezés után igyunk meg 1 csésze forrázatot.

Nyugtató hatású kádfürdő: A forrázat elkészítéséhez 5-6 evőkanál mentalevelet öntsünk fel 1 liter lobogó vízzel. A forrázatot öntsük a kb. 38°C-os fürdővízhez. Lehetőleg mintegy 15 percig üljünk a kádban. A fürdő hűsítő és pihentető hatású. Stressz által okozott kiütések és bőrpír ellen is eredményesen alkalmazható.

Elsősegély torokfájásra: A menta enyhén fertőzésgátló hatású, ezért az erősre főzött mentatea kiváló házi gyógyszer a torokfájás kezdeti stádiumában. A frissen elkészített mentateát hagyjuk kihűlni, majd napközben többször végezzünk vele toroköblögetést.

Utazási betegség ellen: Bérkeringés-szabályozó tulajdonságánál fogva a mentatea remekül alkalmazható utazási betegség esetén is. Utazás előtt néhány nappal megelőző jelleggel kezdjük inni a mentateát, naponta három csészével. Termoszban vigyünk magunkkal az útra is.

Mentával jótékony teakeverékeket is készíthetünk

Epekő és bélgörcs ellen

  • 30 g borsmentalevél
  • 20 g kamillavirág
  • 20 g libapimpó
  • 20 g kis ezerjófű

Ez a keverék serkenti az epekiválasztást, és javítja az emésztést.

Irritált gyomorra

  • 25 g borsmentalevél
  • 25 g citromfűlevél
  • 25 g édeskömény
  • 25 g orvosikálmos-gyökér

A gyógynövények ezen kombinációja görcsoldó hatású, továbbá nyugtatja a gyomor- és a bélnyálkahártyát.

Idegnyugtatásra

  • 50 g borsmentalevél
  • 50 g citromfűlevél

Oldja a stressz által kiváltott feszültséget.

ÉRDEMES TUDNI

Átfagyott lábfej esetén régen azt a módszert alkalmazták, hogy a lábbelibe friss mentaleveleket tettek. A menta élénkíti a vérellátást, és ezáltal melegítő hatást fejt ki.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...