2018.05.14. 13:21:27 10406 314

Te tudtad, hogy szétnyílhat? – Beszéljünk a (szétnyílt) hasizomról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt hiszem, mi, nők egyetlen esetben örülünk annak, ha „kihízzuk” a ruháinkat. Ez pedig a várandósságunk alatti pocaknövekedésünk. Ám, miután világra jött az apróság, és túl vagyunk a kezdeti (legyünk őszinték, sokszor nem egyszerű) időszakon, már szívesen szabadulnánk a megmaradt kis pocakunktól.

Hasizom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hasizom

Vannak olyan szerencsések (tényleg vannak, én is ismerek:-)), akiknek minden erőfeszítés nélkül lemennek a várandósság alatt felcsusszant pluszkilók, és a hasuk laposabb, mint valaha. No, hát én sajnos nem tartozom ide… Úgyhogy, amikor úgy éreztem, hogy most már koncentrálhatok egy kicsit magamra is, elkezdtem én is az anno jól bevált diétámat, és beiktattam egy kis sportot is. A mérleg kevesebbet is mutatott, már közel voltam a célhoz, de a hasam még mindig olyan volt, mintha még mindig áldott állapotban lennék. Zavart, nem értettem, mi az a búbocska ott, és mégis miért nem akar eltűnni onnan, bármit is teszek.

Hasizom? Az bizony szét is nyílhat!

Hallottam a jelenségről még a várandósságom előtt, alatt, de úgy gondoltam, ez velem nem fordulhat elő. Már miért is? Azért sportoltam (vagy legalábbis sportolgattam) babavárás előtt is, de igyekeztem nem eltunyulni, és nem kihúzni magam a rendszeres testmozgás alól a kisfiammal a pocakomban sem. Azt hittem, ez azért jelent valamit… Hát, valamicskét biztos számított, de…

Szóval, mi az a szétnyílt hasizom?

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a problémát, tudnunk kell, mi is az! A szétnyílt hasizom (rectus diastasis) a hasunk közepén található összefonódott kötőszövet sérülésének, megnyúlásának következménye. E kötőszövet feladatai közé tartozik a két hosszanti hasizom összetartása, vagyis, amikor ez a kötőszövet sérül, a hasizom két oldala „eltávolodik” egymástól, vagyis szétnyílik. (Nem szakad, „csupán” sérül ez a szövet.)

Kiket érinthet ez a probléma?

Leginkább mi, nők szenvedünk ettől a „jelenségtől”, hiszen a várandósság 35.hetében minden hölgynek szétnyílik a hasizma. E teljesen természetes jelenség, hiszen a babának el kell férni valahogy odabent.:-) Ám a szétnyílás mértéke nagyon nem mindegy, illetve az sem, szülés után foglalkozunk-e ezzel a problémával. (Persze, ha egyáltalán tudunk róla!) A hasizom már a szülés után 2-3 hónappal képes regenerálódni valamennyit, erre specializálódott tornával mi is segíthetünk rajt. Amennyiben a szülés után 6 hónappal sem kezd visszaállni a hasizmunk az eredeti, vagy legalábbis valami nagyon hasonló formába, akkor már gyanítható, hogy valami gond van. Hogy neki miért nincs ilyen probléma, neked pedig miért van? Ennek is több oka lehet. A testmérethez képest nagy baba, az ikerterhesség, gyenge kötőszövet és természetesen a genetika is mind befolyásolhatják azt, hogy várandósság után meg kell-e küzdened a szétnyílt hasizom problémájával.

Csak hogy kiegyenlítettek legyenek a viszonyok:-), a jelenség az urakat is érintheti, hiszen a hasizom megerőltetésénél, erőlködésnél, nehéz tárgy emelésénél, pocakra való elhízásnál, helytelenül végzett hasizomgyakorlatnál esetükben is sérülhet ez a kötőszövet.

Csak esztétikai probléma?

Bevallom, elsősorban én is azért kezdtem el foglalkozni a dologgal, mert igencsak zavart ez a nem oda illő búbocska. De sajnos, szétnyílt hasizom esetében még az apró kis pocak látványa jelenti a legkisebb problémát. Ha kezeletlen marad a dolog, annak később bizony elég súlyos következményei lehetnek. A „kezeletlen hasizom” meggyengül, elveszti támasztó funkcióját, nagyobb terhet róva ezzel a gerincre, az az melletti, amúgy is gyenge izmokra, és a gátizomra. Az állandó hátfájás a mindennapjaink része lesz, a kismedence izmai is meggyengülnek majd, az inkontinencia is „társunk” lehet a mindennapokban. Ezek mellett a gerincsérv kialakulásával is számolnunk kell.

És akkor ez már így marad?

Sokáig úgy tekintettek a várandósság utáni megmaradt kellemetlenségekre, mint az inkontinencia, túlsúly, szétnyílt hasizom, hogy „Fogadd el, Te ilyen vagy, neked ezzel együtt kell élned!”. Szerencsére, ez a felfogás már eltűnőben van, és lehetőség van ezek megoldására.

Hogyan javítható a szétnyílt hasizom?

Többféle lehetőség is létezik, ha szétnyílt hasizmunkon szeretnénk javítani.

Torna, torna, torna!

Megfelelő táplálkozással, speciális, jó esetben egyénre szabott tornával visszahozható a hasizom eredeti állapota. Manapság már többféle, kifejezetten a szülés utáni hasizom-regenerációra építő mozgásforma létezik, melyek közül lehetőségeink szerint válogathatunk. A közös talán mindegyik típusúban az, hogy megtanít a helyes testtartásra, légzésre, együttesen edzi a has miden izmát, és a medencefenék izmait is. Természetesen, ehhez a módszerhez kitartás kell, hiszen az eredmény nem jön egyik napról a másikra. Gyakorlás, ismétlés akár edzővel, akár otthon, és hetek, hónapok alatt tartós eredmény érhető el!

Csak a legvégső esetben!

Ugyan első hallásra talán kényelmesebbnek (és fájdalmasabbnak is) tűnhet a műtéttel való hasizom-korrekció, ezt már csak extrém szétnyílás, illetve sikertelen egyéb regenerációs módszer után ajánlják szakemberek is!

Csak magadra koncentrálj!

Ami nagyon fontos lehet még, hogy semmiképpen ne máshoz mérten akarjunk jól kinézni. Tornázzunk, váltsunk életmódot saját egészségünk miatt, és ne hasonlítgassuk magunkat a címlapokon, különböző közösségi oldalakon fel-felbukkanó „Szülés után máris milyen jól néz ki!” címmel illetett cikkek sztárszereplőihez, vagy XY fitneszmodellhez. Magunkból hozzuk ki a maximumot, és legyünk büszkék arra, amit kemény munkával elértünk!

Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvossal, szakemberrel való konzultációt!

Forrás: matenoemi.hu, loveyourbelly.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...