2020.09.11. 16:22:33 10488 272

Te profin takarítod a lakást?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyára van egy évek óta bevált takarítási rutinod, amit tökélyre fejlesztettél, de ezt a pár tippet még akkor is érdemes átnézned, mert lehet, hogy találsz benne olyat, amit eddig te is kihagytál, vagy rosszul csináltál. Kezdő háziasszonyként, agglegényként pedig elengedhetetlen sorok következnek!

Takarítás, motiváció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Takarítás, motiváció

A többség nem annyira szeret takarítani, de mégis muszáj, ha élhető környezetben akarunk lakni. És ezen nem segít, ha sokszor csalódottak vagyunk a végeredmény tekintetében. Mert előfordul, hogy mindent szépen megcsináltunk, valami mégsem stimmel. Íme, néhány tipp a tökéletes takarításhoz!

Túl gyakori takarítás

Kezdjük mindjárt egy jó hírrel! A mindennapi takarítás egyáltalán nem jó döntés egy általános háztartást figyelembe véve, hiszen a baktériumok és kórokozók nem lepnek el minket olyan szinten, hogy minden egyes nap küzdjünk ellenük, ám az erős vegyszerek kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ilyenkor fellépő bőr- és nyálkahártya irritáció mellett az immunrendszerünket is legyengíti, ha hosszú távon steril környezetben éljük mindennapjainkat.

Fontos a sorrend! Amikor nekiállunk a tisztító hadjáratnak, ne aszerint tegyük sorrendbe a teendőinket, hogy mi az, amit szeretünk és mi az, amit utálunk megcsinálni! Ehelyett inkább haladjunk föntről lefelé, kezdve a lámpák portalanításával, majd folytassuk a szekrények tetejével, polcokkal és ezt követően haladjunk lejjebb. Az ablakpárkányok, asztalok után ne maradjanak ki az ülőbútorok sem, majd poroljuk ki a szőnyegeket is. Ezt követően jöhet a porszívózás, felmosás, padlóápolás.

A mérték érték! Két olyan pontja van a takarításnak, ahol fontos a mértéktartás a tökéletes végeredmény eléréshez. Az egyik a mosás. Talán meglepő, de a túl sok mosószer nem még jobb minőségű mosáshoz vezet – épp ellenkezőleg. Foltot hagyhat a ruhán és bőrirritációt okozhat.

Szintén legyünk mértéktartók a parketta felmosásánál, ne álljunk neki túl nagy mennyiségű vízzel. A feláztatás ugyanis helyrehozhatatlan károkat okozhat, a felpúposodott padlóra már csak a csere jelent megoldást.

Ragyogó napsütésben ablakot mosni?

Nem jó ötlet! A napsütéstől hirtelen elpárolgó vízfoltokat hagy maga után és még ha igyekszünk is az áttörölgetéssel, akkor is csíkos lesz a végeredmény. Hagyjuk meg ezt a tevékenységet borongósabb napokra, vagy várjuk meg, míg a tisztítani kívánt ablak árnyékba kerül.

Mosd ki a mosógéped!

Az igazán tiszta ruhákhoz arra is oda kell figyelnünk, hogy a mosógépünkben ne tenyészhessen a baktériumok és ne üljön meg benne a kosz! A vízkő a baciknak remek telephely, ezért is figyeljünk a vízlágyításra és havonta legalább egyszer indítsunk egy minimum 60 Celsius fokos mosást az igazi higiénia érdekében. Egy kis citromsav, ecet vagy szódabikarbóna is csodákra képes, de lehet kapni mosógép tisztító szert is a drogériákban.

A mosogatógép tisztasága szintén nagyon fontos, ehhez is használhatunk speciális szereket, vagy indítsunk magas hőmérsékletű mosást némi ecet hozzáadásával. A szűrőket rendszeresen emeljük ki a helyükről és zsírtalanítsuk akár mosogatószeres lemosással!

Vágódeszka – legyél igazán alapos! A fa vágódeszkákat nem szokás mosogatógépben tisztítani, mert az ázástól a fa anyaga megrepedezik, tönkremegy. A kézi mosogatásnál kell tehát nagyon alaposnak lennünk, hiszen a deszkán aprított hús, zöldség nyomokat hagy, ami kórokozók otthonául szolgálhat. Minden használat után alaposan, mosószerrel, forró folyóvízzel mossuk át a deszkák mindkét oldalát! Ezzel megelőzhetjük a nem kívánt életformák terjedését. Ha komolyabb szennyeződés került a vágódeszkára vagy például halat szeleteltünk rajta, akkor sóval és citrommal dörzsöljük be az alapos mosogatás előtt a felületét. Ezzel tiszta lesz és a kellemetlen szagtól is megszabadulhatunk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...