2015.05.03. 14:00:00 10341 335

Te is érintett vagy? – Az 5 leggyakoribb betegség
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem tudjuk, hogy életmódunknak, mentalitásunknak, netán egy kicsit mindkettőnek köszönhetjük-e, de a népbetegségek előfordulásának gyakoriságát tekintve, európai viszonylatban Magyarország elég kedvezőtlen helyen áll. A betegségek repertoárja bővül, ám mi lehet az 5 leggyakoribb, mely sunyin életünkre tör?

Betegség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Betegség

Többek között ezeket a betegségeket is könnyebb lenne elkerülni, ha már életünk első két évében még jobban odafigyeltünk, illetve szüleink odafigyeltek volna táplálkozásunkra.

Elhízás

Sokan esztétikai szempontok miatt nem képesek megbarátkozni kissé vagy nagyon husi testükkel, ám az elhízás számtalan veszélyt rejt magában egészségügyi okok miatt is. A csontok, ízületek, izmok jobban meg vannak terhelve, és szerveink sem érzik túl jól magukat a több réteg zsír alatt. Vérnyomásunknak, szívünk normális működésének sem tesz jót a túlsúly és rengeteg betegség kiváltója lehet még a rajtunk lévő felesleg.

Szív- és érrendszeri megbetegedések

Az elhízás következményei is lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek, melyek Magyarországon a vezető halálokok közé tartoznak. Az ebbe a csoportba tartozó magas vérnyomás betegség nagyjából közel 3 millió magyart érint, a szívbetegségben szenvedők száma pedig több, mint egy millió. És sajnos ezek a számok növekvő tendenciát mutatnak…

Csontritkulás

Ahogy azt már mi is megírtuk, a csontritkulás inkább a nőket, de napjainkban a férfiakat is érintő betegségről. Talán nehéz elképzelni, de a táplálkozásunk, mozgáshoz való hozzáállásunk mellett a fogantatásunktól számított kalcium- és vitaminbevitelünk is jelentős szerepet játszik e betegség kialakulásában.

Cukorbetegség

Szintén az elhízás egyik lehetséges következménye. Itt már egy kicsit jobb képet mutatunk, mi magyarok európai viszonylatban a ranglista közepén vagyunk (20 és 79 évesek között 6%), a megállapított cukorbetegek számát nézve. Az viszont elkeserítő, hogy legalább ugyanennyi diagnosztizálatlan diabéteszes él kicsiny országunkban.

Pajzsmirigybetegségek

Főként a serdülő- illetve a változókorban, valamint a terhesség alatt és az azt követő néhány hónapban alakulhat ki. A pajzsmirigy által termelt hormon (mely főként az anyagcsere folyamataiért felelős) mennyisége lehet túl sok (túlműködés), vagy túl kevés (alulműködés). Ettől függően jelentkezhet tünetként hízás vagy fogyás, hajhullás, fáradékonyság, ingerlékenység, menstruációs, termékenységi zavarok.

Forrás:vg.hu, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.