2022.04.10. 10:59:47 6990 218

Te hallottál már a nyugtalan láb szindrómáról? – Itt egy házi módszer ellene!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán első hallásra furcsán hangzik, de a címben is említett nyugtalan láb szindróma egy igenis létező betegség. Az alvászavar egyik formájáról van szó, ahol az egyik fontos tünet az éjjel, nyugalmi állapotban jelentkező lábzsibbadás, mely csak a láb mozgatásával múlik el. Így bizony nem igazán lehetséges a pihentető alvás…

Szép lábak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szép lábak

Természetesen mindenképpen érdemes szakemberrel kivizsgáltatni magunkat, hogy önálló betegségről, esetleg egy másik betegség tüneteként ér minket a nyugtalan láb szindróma. A jelenség fiatal felnőttkorban, de kisebb esetben akár már gyerekkorban is jelentkezhet, majd 50-60 éves korra csúcsosodik ki, ekkor a legkellemetlenebbek a tünetek.

Mi lehet az oka?

A kellemetlen „lábtáji” tünetek jelentkezhetnek terhesség, magnézium-, folsav- vagy B12-hiány, vashiányos anémia, vese- vagy cukorbetegség okozta neuropátia esetén, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is. Amennyiben sikerül tisztázni, hogy önálló vagy kísérő tünetről van szó, már könnyebben orvosolható a probléma.

Mi lehet a megoldás?

Diagnózis esetén az orvos valószínűleg gyógyszeres kezelést javasol, melyet először alacsonyabb dózisban adnak, és az idő előrehaladtával növelik az adagot.

Tehetünk ellene természetes módszerekkel?

Mielőtt gyógyszerhez nyúlunk, érdemes kipróbálni néhány természetes módszert:

  • Étkezés Van, hogy már az is sokat segíthet, ha megreformáljuk az étkezésünket. Érdemes kipróbálni a gluténmentes táplálkozást, mert lehet, már ez is sokat segíthet.

  • Stresszcsökkentés A nyugtalan láb szindrómát akár a túlzott stressz is előidézheti, úgyhogy próbáld meg csökkenteni azt, kiiktatni a stresszforrásokat.

  • Mozgás A rendszeres testmozgás akár stresszcsökkentő módszer is lehet. De mivel izmainknak is jót tesz, endorfint is termel, így érdemes kipróbálni ezt a megoldást.

  • Vitaminpótlás Ha valamely vitamin vagy ásványi anyag hiánya az oka a jelenségnek, sokszor ezek pótlásával is érezhető lehet a változás.

  • Ellazulás Ha már lefekvés előtt szorongunk, mert tartunk az alvás, vagyis „nemalvás” alatt jelentkező kellemetlen tünetektől, érdemes valamilyen ráhangolódó tevékenységet beiktatni elalvás előtt, mint rejtvényfejtés, olvasás.

  • Masszázs A rendszeres masszázs is segíthet a stressz csökkentésében, ellazulásban, az izmok pihentetésében.

A problémával természetesen mindig érdemes orvoshoz, szakemberhez fordulni és vele egyeztetni a megoldást illetően. Amennyiben első körben valamelyik természetesebb módszert alkalmaznánk, úgy ezt is beszéljük meg vele! Cikkünk nem helyettesíti a szakemberrel, orvossal történő konzultációt!

Forrás: webbeteg.hu, gyogyszernelkul.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Quiche, az „ezerízű” francia lepény

Lehet, hogy különösen hangzik, azonban a quiche kifejezéssel egy misztikus-thriller, a Kindred, magyarul: A rokonok, nézése közben találkoztam életemben először. Miközben a főszereplő, Charlotte, a muszáj-rokonlátogatás előtti lelki előkészületek közepette megemlítette a quiche-t, rögtön azon kaptam magam, hogy már nem is a filmet nézem, hanem azonnal kutakodni, keresgélni kezdtem, hogy mi lehet ez az ételféle, amit Charlotte és párja szerint a meglátogatandó rokonok elég sűrűn fogyasztanak.

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.