2017.04.08. 08:31:45 12554 344

Tartós „savanyúság” – Tippek, hogy sokáig elálljon a citrom
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nyáron frissítő hatását használjuk ki, télen segít kigyógyulni a megfázásból, egyéb kellemetlen tünetekből. Akad, aki zsírégető hatását „alkalmazza” a diétája során, míg mások süteménybe, krémekbe rejtik, hogy fanyarságával feldobja a vasárnap délutánok sütizős lazulását. Ez a csodaalapanyag nem más, mint a citrom!

Citromhéj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Citromhéj

Egyetlen apró hibája van ennek az igencsak értékes gyümölcsnek: ha megvesszük, hamar fel kell használnunk, mivel nem áll el sokáig. Így nem érdemes bespájzolni belőle. Ebből az következik, hogy amikor pont nagyon kellene, nincs belőle otthon. De ha beveted a lent olvasható tippek valamelyikét, talán sikerül kicsit tovább raktároznod ebből a savanyú finomságból!

Tedd el!

Van, hogy az ember a jó ár miatt, esetleg azért, mert nem lehet darabonként kapni, kénytelen megvenni egy egész háló citromot. Pedig csak egy, maximum két darabra van szüksége. Mit tehetünk ilyenkor? Nyilván próbáljuk felhasználni a maradékot, de a vége általában az, hogy a citromok nagy része a szemétben landol. Pedig akár el is tehetjük őket, a következő módon:

  • A citromokat alaposan mossuk meg meleg vízzel, majd néhányat rakjunk félre. Ezeknek a levével fogjuk a befőttesüvegek belsejét megtölteni.

  • A citromokat elfelezzük, majd ezeket a feleket negyedeljük. Ha kész, mehetnek a darabkák a befőttesüvegekbe.

  • Az üvegekbe mehet 10 dkg só, majd erre a félretett citromok leve. Annyi lé kerüljön bele, hogy a citromdarabokat ellepje. Jól zárd le, és 1 hétig hagyd állni szobahőmérsékleten.

  • Ha letelt az egy hét, nyisd ki az üveget és önts rá egy kis olajat, majd az egész mehet a hűtőbe. 4-5 hónapig eltartható így a fanyar gyümölcs.

Ha csak a fele kell

Gyakran csak egy fél citrom kell az ételekbe, italokba, a másik fele pedig általában a szemétben landol, hiszen így még hamarabb tönkremegy a gyümölcs. Próbáld meg ilyenkor a citrom „nyitott” felét egy kis ecetben tárolni, hogy később még felhasználhasd!

Víz, víz, víz!

Keress egy jól zárható műanyag tárolót, engedj bele egy kis vizet, tedd bele a citromot, majd zárd le a dobozt és tedd hideg helyre. Fontos, hogy a vizet naponta cseréld!

A selyem, ami segít!

Csavard a citromot selyempapírba, így akár 1 hónapig is eláll, és megőrzi frissességét, finomságát.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.