2016.09.24. 14:46:03 10123 226

Támad a zöld szemű szörny! – Mit tehetünk féltékenység ellen?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kis egészséges féltékenység mindenkiben lakozik. Mert igen, féltjük a párunkat, mert szeretjük, fontos nekünk, ő a támaszunk, a másik felünk. Persze, hogy (egészséges határokon belül) csak magunknak akarjuk. De előfordul, hogy valamiért átesünk a ló túloldalára, és eluralkodik rajtunk ez az érzés.

Féltékenység - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Féltékenység

De miért érezzük?

Meglehet, nyomós okunk van rá. Vagy az előző, vagy a jelenlegi kapcsoltunkban tett olyat a párunk, ami miatt megingott a bizalmunk, benne és sajnos saját magunkban is. Magunkban, hiszen ilyenkor az önbizalmunk is jócskán megcsappan, magunkban keressük a hibát, ahelyett, hogy közösen próbálnánk kitalálni, mi is vezetett odáig, hogy az egyik fél félrekacsintott. Van, aki eleve kevés önbizalommal rendelkezik, és hiába bizonygatja a párja, hogy csakis ő a fontos számára, a kevés önbecsüléssel rendelkező félnek állandó kétségei vannak a másik hűsége felől. Ennek oka, hogy nem tartja magát méltónak, elég jónak partnere számára, úgy érzi, a másik jobbat érdemel. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartja, hogy ő bárki számára is értékes legyen, vagy méltó lehessen bárki szeretetére. És pont ezzel a viselkedéssel marja el magától a partnerét…

Honnan ered?

Ezek a negatív érzések, gondolatok, hogy nem vagyunk elég jók a másik számára, még gyermekkorból eredhetnek. Egyrészt lehet oka az egykeség, amikor is a szülők minden szeretete, figyelme csakis egy gyerkőcre irányul. Ehhez aztán hamar hozzászokik a legkisebb és viszi tovább ezt a szükségletet felnőtt korban is. Másrészt oka lehet az is, hogy gyermekkorban azt tanultuk meg, hogy minél jobban, többen szeretnek minket, annál értékesebbek, jobbak vagyunk. Vagyis az önbizalmunk, a magunkba vetett hitünk nem tőlünk, hanem a külvilágtól függ. És ha a világ nem úgy reagál, ahogy mi szeretnénk, akkor magunkba roskadunk, az önbizalmunk pedig a béka segge alá kerül. A megcsappant önbizalom oka lehet még egy-egy személyes válság, mondjuk elveszített munkahely miatt. Ha hagyjuk, hogy ez teljesen letörjön minket, mindez rányomja majd a bélyegét párkapcsolatunkra is. Kezdetben csak magunkban, aztán majd a másikban sem bízunk.

Mi lehet a megoldás?

Tulajdonképpen mindennek az alapja az egészséges önbizalom. Ha azzal rendben vagyunk, akkor nagy baj már nem érhet minket. Kezdetben jó, ha tisztázzuk, miért is nem bízunk kellőképpen magunkban, így könnyebben megtaláljuk a megoldást, könnyebben elűzhetjük a féltékenységet

  • Ha egy előző, rossz kapcsolat miatt vagyunk betegesen féltékenyek a párunkra, tudatosítanunk kell magunkban, hogy annak már vége, már egy új ember van mellettünk, és ez egy új kapcsolat. Legyünk őszinték partnerünkkel, mondjuk el neki, miért kínoz minket ez a rossz érzés. Ha szeret minket, megért, és közösen megtaláljuk a megoldást.

  • Ha a jelenlegi partnerünkben csalódtunk, mert egyszer „eltévedt”, de ő megbánta és mi megbocsátottunk, megbeszéltük, akkor viszont csakis előre nézzünk, próbáljunk meg újra bízni a másikban. Ehhez persze az ő segítsége is kell. De ha nem megy, azt is be kell látni, és külön folytatni.

  • Jó, ha megtanuljuk szeretni önmagunkat, a pozitív és a negatív tulajdonságainkat egyaránt. Ne mástól várjuk, hogy szeressen minket és attól majd értékesnek tartjuk magunkat, hanem higgyük el, hogy mi úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk.

  • Keressünk új kihívásokat! Arra azonban figyeljünk, hogy elérhető célok legyenek ezek. Mondjuk kezdjünk el sportolni, illetve kezdjünk el egy új sportot. Egy új hobbi is sok örömet és kihívást rejthet. Ha igazán bátrak vagyunk, és úgy érezzük, ez előbbre visz minket, akár a munkahelyváltás is szóba jöhet, de egy új másodállás is kihívással kecsegtet. A lényeg, hogy legyen sikerélményed, mert ezekből erőt és önbizalmat is meríthetsz.

Forrás: fitforfun.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...