2016.03.13. 11:04:47 11764 377

Takarítás és higiénia – Amire érdemes odafigyelni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre megérkezett a napsütéses évszak, amibe még ha nem is rázódtunk bele, a – közelgő ünnepnek is köszönhetően – nagytakarítás elsődleges feladattá lépett elő. Van, aki a nagy részén már túl van, míg mások a tervezgetés fázisában vannak. Ám a ragyogó felületek mellett a higiéniára is jó odafigyelni.

Higiénia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Higiénia

Fontos, hogy időnként plafontól a padlóig átsuvickoljuk a házat, ám a mindennapi higiéniára is érdemes odafigyelni. Ehhez pedig minden szakértői tanács jól jöhet!

A kevesebb több

Egy átlagos háztartásban általában elég négyféle takarítószer: egy jófajta súrolószer, valamilyen savas tisztító (az ecet vagy a citrom erejével), egy toalett tisztítására alkalmas szer és egy jolly joker, egy általános tisztítószer.

Az erő nem minden

Már ami a tisztítószerek „agresszívitását” illeti. Néha jobb, ha egy kicsit erősebben suvickoljuk azt a tűzhelyet, kádat, mintha túl erős szert veszünk a piszok eltávolítására. Környezetünknek, pénztárcánknak és egészségünknek is jobbat teszünk. És így legalább tudjuk, mitől van izomlázunk.:-) Sőt, a túl agresszívek szerek használatát elkerülhetjük úgy is, ha gyakrabban takarítunk.

Ha mégsem elkerülhető

Ha valamiért mégis muszáj túl agresszív, erős tisztítószert használnunk, csak rövid ideig, illetve viszonylag ritkán alkalmazzuk őket, mert egészségünkre sincsenek a legjobb hatással.

A konyha mindenek előtt

Mivel itt érintkezhetnek a bacik és mindenféle kórokozók leginkább az élelmiszerekkel, a konyha alapos és gyakori tisztítása elkerülhetetlen.

Olvasd el!

Soha ne hagyd figyelmen kívül az egyes termékek biztonsági előírásait. Ha valamilyen tisztítószerre az van írva, hogy használatakor viselj gumikesztyűt, akkor ne légy rest kesztyűbe bújtatni a kacsóidat – valószínűleg a bőröd hálás lesz érte. Arra pedig különösen figyelj, hogy egyidejűleg több szert ne használj – egészségre ártalmas gázok szabadulhatnak fel egyes tisztítószerek keveredése közben.

Nem mindegy, mennyi az annyi

A környezeted és pénztárcád megkímélése érdekében soha ne adagolj többet egyes szerekből, mint amennyit a használati útmutató előír.

Nem mindegy az idő!

Figyelj arra, mennyi ideig kell hagyni az egyes szereket, hogy hassanak. De persze, nem mindegy, mi a célod velük! Ha „csak” áttörölnéd, áttakarítanád az egyes felületeket, sokkal kevesebb ideig kell hagyni őket, mintha mondjuk fertőtlenítenél is.

Frissítsd!

A takarításhoz használt vizet folyamatosan frissítsd, különben az egyik helyiségben „összegyűjtött” bacikat viszed majd át a másikba – és így nem sok értelme van a takarításnak.

Ne „cipeld”!

Fontos, hogy a takarítás minden részéhez külön rongyot, szivacsot használj, hogy még véletlenül se vidd át az egyik felületről, helyiségből a másikra, másikba a bacikat, kórokozókat. Illetve minden használat végén alaposan mosd ki a takarításhoz használt eszközöket.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ha bekopogtat a bosszantó nátha

A nátha az egyik leggyakoribb légúti megbetegedés, és szinte minden ember megküzd vele, akár évente többször is. A hideg időjárás, a vírusok és a közösségi élet mind hozzájárulnak a kialakulásához. A tünetek enyhítése érdekében számos otthoni tippet alkalmazhatsz. A természetes módszerek segíthetnek a gyógyulási folyamat felgyorsításában. Azonban ne feledjük, ha a náthaszerű tünetek hosszú ideig tartanak, vagy tartós köhögés, nehézlégzés, magas láz jelentkezik, fontos orvosi segítséget kérni.

Krémes, selymes gyömbéres-répás leves

A sárgarépával már kisgyermekkorban számtalanszor találkozunk, hiszen ki ne ismerné a répa, retek és mogyoró hármasát sűrűn idéző mondókát. Vagy a nagypapa kacsintós történetét, mely arról szól, hogy annak idején úgy tanult meg ilyen remekül fütyülni, mert rengeteg répát elrágicsált. Ám, ha nem is vál(t)unk legendás füttyművészekké, mint amilyenné Hacki Tamás lett, érdemes figyelembe vennünk a sárgarépa számtalan, egészségünkre gyakorolt pozitív hatását.

Az ismeretlen, könnyen emészthető mángold

Az egészséges táplálkozással való ismerkedés során gyakran fedezünk fel olyan zöldségeket, amelyekről még nem hallottunk, viszont tápértékükkel kitűnnek a tömegből. Az egyik ilyen kulináris kincs, amely a táplálkozástudatos egyének és gasztronómiai kalandorok figyelmét egyaránt felkelti, a mangold.