2016.03.13. 11:04:47 11945 377

Takarítás és higiénia – Amire érdemes odafigyelni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre megérkezett a napsütéses évszak, amibe még ha nem is rázódtunk bele, a – közelgő ünnepnek is köszönhetően – nagytakarítás elsődleges feladattá lépett elő. Van, aki a nagy részén már túl van, míg mások a tervezgetés fázisában vannak. Ám a ragyogó felületek mellett a higiéniára is jó odafigyelni.

Higiénia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Higiénia

Fontos, hogy időnként plafontól a padlóig átsuvickoljuk a házat, ám a mindennapi higiéniára is érdemes odafigyelni. Ehhez pedig minden szakértői tanács jól jöhet!

A kevesebb több

Egy átlagos háztartásban általában elég négyféle takarítószer: egy jófajta súrolószer, valamilyen savas tisztító (az ecet vagy a citrom erejével), egy toalett tisztítására alkalmas szer és egy jolly joker, egy általános tisztítószer.

Az erő nem minden

Már ami a tisztítószerek „agresszívitását” illeti. Néha jobb, ha egy kicsit erősebben suvickoljuk azt a tűzhelyet, kádat, mintha túl erős szert veszünk a piszok eltávolítására. Környezetünknek, pénztárcánknak és egészségünknek is jobbat teszünk. És így legalább tudjuk, mitől van izomlázunk.:-) Sőt, a túl agresszívek szerek használatát elkerülhetjük úgy is, ha gyakrabban takarítunk.

Ha mégsem elkerülhető

Ha valamiért mégis muszáj túl agresszív, erős tisztítószert használnunk, csak rövid ideig, illetve viszonylag ritkán alkalmazzuk őket, mert egészségünkre sincsenek a legjobb hatással.

A konyha mindenek előtt

Mivel itt érintkezhetnek a bacik és mindenféle kórokozók leginkább az élelmiszerekkel, a konyha alapos és gyakori tisztítása elkerülhetetlen.

Olvasd el!

Soha ne hagyd figyelmen kívül az egyes termékek biztonsági előírásait. Ha valamilyen tisztítószerre az van írva, hogy használatakor viselj gumikesztyűt, akkor ne légy rest kesztyűbe bújtatni a kacsóidat – valószínűleg a bőröd hálás lesz érte. Arra pedig különösen figyelj, hogy egyidejűleg több szert ne használj – egészségre ártalmas gázok szabadulhatnak fel egyes tisztítószerek keveredése közben.

Nem mindegy, mennyi az annyi

A környezeted és pénztárcád megkímélése érdekében soha ne adagolj többet egyes szerekből, mint amennyit a használati útmutató előír.

Nem mindegy az idő!

Figyelj arra, mennyi ideig kell hagyni az egyes szereket, hogy hassanak. De persze, nem mindegy, mi a célod velük! Ha „csak” áttörölnéd, áttakarítanád az egyes felületeket, sokkal kevesebb ideig kell hagyni őket, mintha mondjuk fertőtlenítenél is.

Frissítsd!

A takarításhoz használt vizet folyamatosan frissítsd, különben az egyik helyiségben „összegyűjtött” bacikat viszed majd át a másikba – és így nem sok értelme van a takarításnak.

Ne „cipeld”!

Fontos, hogy a takarítás minden részéhez külön rongyot, szivacsot használj, hogy még véletlenül se vidd át az egyik felületről, helyiségből a másikra, másikba a bacikat, kórokozókat. Illetve minden használat végén alaposan mosd ki a takarításhoz használt eszközöket.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Miért fontos a mentális rugalmasság képessége és annak fejlesztése?

A kognitív vagy gondolkodási rugalmasságként is emlegetett mentális flexibilitás olyan kognitív, azaz gondolkodáson és megismerésen alapuló képesség, mely lehetővé teszi az egyszerre több dologra való figyelést, az új és váratlan kihívásokhoz való jobb alkalmazkodást.

Gurulj két keréken a jobb létért

A kerékpározás sokak szívébe és mindennapi sporttal egybefonódó hobbi tevékenységébe belopta magát. Sokan úgy vélik, hogy a kétkerekes mozgásforma bizonyult az egyik legjobb döntésnek az életükben, mely segítette őket egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb élet kialakításában. Milyen hatásokkal számolhatunk, ha felpattanunk a fémparipánkra?

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.