2019.09.11. 13:47:02 12829 321

Szokás és leszokás – a függőségekről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Függeni szinte bármiről lehet és nincs pontos válasz rá, hogy mennyien számít a genetika, az életelőzmények, a traumák. Ám a függőség pszichológiája legtöbbször jól körülírható és ha ezt megtettük, ismerjük az ellenséget. Márpedig az ellenség ismerete nagyon sokat számít a legyőzésében. Győzd le a függőséged – segítünk feltérképezni.

Dohányzó nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Dohányzó nő

A legtöbb lelki függőség fizikai függőséggel kézen fogva érkezik, ám azokkal sincs könnyebb dolgunk, amik önmagukban telepednek az életünkre – mint például a szerencsejáték.

Általánosságban elmondható, hogy a függés mindig jutalmazással kapcsolódik – bár ez legtöbbször csak tudat alatt jutalmazás.

A számítógépes játékok is mind a jutalmazás, érdem szerzés lehetőségéből indul ki. Hiszen tényleges érték teremtés nélkül kapunk elismerést, érezhetjük hősnek magunkat, léphetünk szinteket. Sokszor éppen ezért könnyebben csúsznak bele olyan emberek a függésbe, akiknek a valós életben viszonylag kevés siker jut, vagy éppen kevés dolgot tudnak sikerként megélni. A játék világban szintet lépni sokkal egyszerűbb és sokkal könnyebben befolyásolható önmagunk által, mint például egy kapcsolatban vagy egy munkahelyen. Tehát bár egy illúzió, egy rajzolt világ, mégis egy előre kiszámítható és bizton elérhető célt vetít elénk.

De a jutalmazás minden más függésben is megjelenik – például a legártatlanabb függésekben is olykor elhangzik, hogy „megérdemlek egy szelet csokit”.

Hogyan szabadulj meg a káros függőségeidtől? A következő tanácsokat személyre szabhatod és végre felül kerekedhetsz!

Legyen egy jó okod

Önmagában az, hogy egészségesebb lehetsz, talán üresnek hangzik, de írd össze, hogy miért kell egészségesnek lenned. Mert a gyermekeidet fel kell nevelni, a kutyádra vigyáznod kell, a karriered a csúcsán van, egy kórházi kezelés padlóra tenné…? Döbbenetes összegeket költesz éves szinten függésed tárgyára? Veszélybe került a családi életed? Fogalmazd meg, mérd fel, mennyire fontos és írd le olyan helyre, ahol minden alkalommal belefutsz.

Az elhatározás nem elég

Keress egy szakembert, aki a függésed fizikai részét segít feloldani. Ugyanitt pszichológiai segítséget is fognak tudni ajánlani.

Tüntess el mindent, mai eszedbe juttatja

Dohányfüst mentesre takarítás, bontott és nem bontott italok tovább adása/kiöntése, csokikészletek elajándékozása fontos lépés. Könnyebb ellenállni, ha nincs folyamatos inger.

Helyettesítsd!

A legtöbb függőség egyben rituálé is, úgy a dohányzás ritmusa, mint a tévé előtt minden nap megbontott sör elfogyasztása. Ha a függéssel járó ritmus üresen marad, az is hiányozni fog, legyen egy stratégiád, hogy mit csinálsz helyette. Mikor rá szoktál gyújtani, inkább készíts mindig egy limonádét, vagy forrócsokit magadnak, az is pár perces kikapcsoló folyamat és egy 5 percre ki tudsz vele ülni a teraszra is.

Játékok helyett válassz sportot, olvasást. Mániákus nassolás helyett igyál – mindig mikor nassolnál valamit. A gyomrod, ha megtelik folyadékkal, az éhség érzeted sem tör a magasba.

Legyen siker!

Tűz ki könnyen elérhető és egyre nehezedő célokat! Legyen sikerélmény az első 5 nap is, legyen külön perselyben a szenvedélyre el nem költött összeg. Legyen kézzel fogható és legyél rá büszke, bármekkora is a győzelem!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...