2018.06.22. 12:30:32 9760 299

Szobanövényekkel okosan - Túlélő kalauz 2.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tegyük fel, hogy csak azért nem vagyunk hobbikertészek, mert nincs kertünk. Sem balkonunk, sem óriás teraszunk. A növényeket ennek ellenére mi is szerethetjük, és éppen ezért a lakásunk tele is lehet mindenféle cserepes virággal. A lakásban nevelt növényeinknek is szüksége van a gondos ápolásra, az odafigyelésre.

Szobanövények - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szobanövények

A növények különbözőek lehetnek, éppen ezért a gondozásuk is eltérhet egymástól. Éppen ezért mindig érdemes előre tájékozódni, ha valamilyen, számunkra addig ismeretlen virágot szeretnénk vásárolni lakásunkba. Mondjuk éppen úgy, mintha a kertünkbe szeretnénk telepíteni valami újat. A megelőző tájékozódás rengeteg bosszúságtól, és a lapos pénztárcától is meg tud minket menteni. De mikre érdemes odafigyelni.

Mibe ültessünk

Az, hogy milyen földbe ültetjük a virágainkat, jelentős mértékben befolyásolja a fejlődését. Ehhez mondjuk nem kell agysebésznek lenni, ezt minden kezdő hobbikertész tudja. A legtöbb esetben a kereskedelmi forgalomban kapható virágföld keverékek megfelelőek a legtöbb növény számára, nyilván vannak azonban kifejezetten speciális közeget kedvelő növények, amiknek éppen ezért speciális földre vagy kéregre, mohára, ezeknek keverékére van szükségük. Az előzetes tájékozódás, illetve szakember alapos kikérdezése ebben az esetben is csodákra képes.

Hőmérséklet iszonyok

Hogy még véletlenül se legyen rémdráma például az egzotikus, csodaszép, méregdrága növény beszerzését követő időszak, nézzünk utána, hogy az adott virágnak milyen a hőigénye. Nem mindegy, hogy milyen szinten bírja a meleget, hogyan viseli a hőmérséklet ingadozást, esetleg a hűvösebb, árnyékos szobasarkokat. Gondolnunk kell arra, hogy fűtőtest környékére helyezett virágoknál fokozottabb a kiszáradás veszélye. Az sem mindegy, hogy milyen fűtéssel rendelkezünk. Fokozottan ügyelni kell a padlófűtésre is, legritkább esetben jó, ha fűtött területre teszünk cserepes növényeket. De például a télen fűtött lakásunk nem igazán alkalmas arra, hogy növények teleltetésére használjuk, mivel ezeknek a növényeknek a legtöbb esetben árnyékos, pincehűvös helyet kellene biztosítanunk a megfelelő regenerálódásra.

Fulladásos halál

A víz életet menthet. De – mint minden szárazföldi élőlény esetében – a túl sok túl nagy bajt is okozhat. Nincs ez másként a szobanövényeknél sem, a lelkes és nem jól követett öntözés könnyen a növény kirothadását okozhatja. Éppen ezért alapos előtanulmány után, vagyis mi az általános ismeretek szerint az átlagos vízigénye az adott növénynek, vegyük tekintetbe a lakásunk adottságait is, hőmérséklet, fény, fűtés stb. szempontjából is. Befolyásolja a vízigényüket az adott évszak, a fűtési szezon, a pihenő időszaka a növénynek, de a tároló edénye is, nem mindegy, hogy kerámiába ültetjük, vagy műanyagba. Számos olyan tényező van tehát, amiket együttesen kell figyelembe venni ahhoz, hogy még véletlenül se fulladjon vízbe a cserepes növényünk.

Mindezen ismérvek birtokában azonban könnyen oázist tudunk lakásunkba varázsolni, már ha boldogít minket a rengeteg cserepes szobanövény.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...