2023.08.10. 12:45:00 6071 215

Szerelmes utódok: Készülj fel, hogy kezelni tudd ezt a keserédes helyzetet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Milyen édesek a kisgyermekek, amikor rácsodálkoznak a világra! A külvilág mellett saját maguk megismerése szintén hatalmas feladat a számukra, amibe bele tartozik az érzelmeik felismerése és megélése is. Szülőként ezt az utat asszisztáljuk végig, így nem árt felkészülnünk olyan elkerülhetetlen, de természetes történésekre, mint például az első szerelem.

Gyerekszerelem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekszerelem

Amikor a gyermekünk először lesz szerelmes, az egy érdekes és gyakran kihívást jelentő időszak mind a szülők, mind a gyermek (legyen óvodás, kisiskolás vagy kamasz) számára. Igen, a gyerekek egyszer tényleg felnőnek!
Azonban még az óvodáskori gyerekszerelmeket sem szabad elbagatellizálni, vagy azt - vicces köntösben - a külvilág elé tárni, mert a gyermekünket ez érzékenyen érintheti.

Ahogy szerelmes gyermekünket érzelmileg támogatni tudjuk

A szerelem az érzelmi fejlődés természetes része, emiatt is érdemes olyan kapcsolatot kialakítanunk gyermekünkkel, hogy minden feldolgozandó érzelem miatt merjen hozzánk fordulni. Ha nem fordul hozzánk támogatásért, akkor nem tudunk segíteni neki megérteni, majd kezelni az érzéseit.

Egy szülő feladata, hogy olvasson a szavak között, és felfigyeljen a szó nélküli jelekre is, valamint nyitott legyen a gyerek gondolataira és érzelmeire. Hallgassuk meg tehát figyelmesen a mondandóját, és engedjük, hogy akkor is beszéljen, amikor mi inkább már másra fordítanánk a figyelmet időhiány miatt.
Néha a gyermekünk nem tudja szavakba önteni az érzéseit (nem tudja vagy nem meri), ilyenkor a megváltozott viselkedése lehet árulkodó arról, hogy elérkezett az első szerelem. Kérdezzük meg, hogyan érzi magát és azt is, hogyan tudjuk segíteni neki ebben az időszakban.

Sokat segíthet az első szerelem beazonosításában, ha már kisebb kortól beszélgetünk vele a szerelemről és a romantikus érzésekről. Ehhez jó példa a nagyszülők és a szülők szerelme is. Legyünk nyugodtak és megértőek az ilyen életkornak megfelelő beszélgetések során, hogy a kisebb-nagyobb gyerek megértse, majd később felismerje ezeket az új érzéseket.
Ahogy más életterületeken is, a gyerekek minket, felnőtteket másolnak, ezért törekedjünk arra, hogy pozitív példát mutassunk a gyermekünk számára. A gyerekek a szülők egymáshoz való viszonyából és a kommunikációjából alakítja ki leginkább az egészségesnek tartott - lehetőleg őszinte szeretet és kölcsönös tisztelet által övezett - párkapcsolat ismérveit.

Különösen tiniszerelemkor fontos, hogy teret adjunk gyermekünknek egy esetlegesen kialakulófélben lévő kapcsolatban. Hagyjuk megtapasztalni a szerelem magasságait és mélységeit, miközben szemmel tartjuk fizikai és érzelmi biztonságát és elérhetők maradunk, hogy merjen támogatást kérni tőlünk.
Ugyanakkor elengedhetetlen megbeszélni azokat a tiszteletben tartandó és a másiktól elvárható fizikai és lelki határokat, amelyek a helyes viselkedés útjelzői.

Legfőképpen pedig ne játsszuk a felbőszült apát vagy a jajveszékelő anyát, ha gyermekünk romantikus érzéseket kezd el érezni egy másik ember felé, hiszen a szerelem és a kapcsolatok felfedezése teljességgel természetes része a gyermek és a fiatal felnőttek érzelmi fejlődésének. A gyermekünknek ilyenkor támogatásra és megértésre van szüksége a hullámvasúthoz hasonlatos érzései megélése közben.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mindened a tészta? – Ezért jó/rossz, ha ezt fogyasztod

Lehet pizza, bukta, lehet káposztás cvekedli, lehet túrós tészta, spagetti, carbonara, neked mindegy is, a lényeg, hogy tészta legyen. Háziasszonyként is imádnivaló eledel, hiszen a tésztás ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek, így nem kell órákat a konyhában álldogálnod miattuk.