2024.04.18. 12:33:06 5409 232

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Kert Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kert Fotó:123rf.hu

Egy virágoskert kialakítása amellett, hogy a ház körüli tér egyik jellegzetes ékességévé lehet, az egyik legköltséghatékonyabb kertesztétikai megoldást kínálja fel számunkra. Ha pedig mindebben rendkívül nagy örömünket is leljük, akkor a virágoskert-gondozás szabadidős tevékenységként is helyet foglalhat az életünkben, melynek folyamatában a kreativitásunkat ugyancsak sűrűn aktiválhatjuk. Például felhasználhatunk különféle újrahasznosított elemeket az ültetés és dekorálás során – gondoljunk itt az egyre népszerűbb csináld magad megoldásra: a traktorgumiból virágoskertet varázsoló opcióra. Ugyanígy lehet ízléses virágtárolót készíteni a hordóból, szekrényfiókból, csizmából és cipőből, esetleg bőröndből. Kísérletezzünk bátran!

Hobbi virágkertészkedéssé válásunk folyamatában megismerkedhetünk a kertben napfürdőző növényekkel. Amikor egy-egy növény szépsége és illata, kertben nyújtott látványa gyönyörködtet bennünket, előbb-utóbb felébred bennünk a vágy, hogy megismerkedjünk különleges történetükkel. Megtudhatjuk például, hogy a többféle színben ékeskedő mályvarózsa nem csupán a kertek ékeként tartható számon, hanem valamikor gyógynövény szerepet is betöltött. Főzetét hurutos köhögés elhárítása céljából használták, és a virágzatát festékanyagként is alkalmazták. Hogy a tarka vörösbegyvirág – aminek sokáig nem volt magyar megnevezése, így csak nemesia strumosaként volt ismert – a sors igazságos istenasszonyáról lett elnevezve.

Feng shui a kertben

A több mint ötezer éves múlttal bíró kínai művészetet, a feng shuit nem csupán az otthonok belterében, hanem a kertben is alkalmazhatjuk. E tekintetben a megfelelő növények kiválasztása nagymértékben befolyásolhatja a kertben érzett, tapasztalt hangulatunkat. Mindemellett pedig az illatoknak is kiemelt szerep jut, hiszen befolyással lehetnek az érzelmi beállítottságunkra. Ha példának okáért sokak által igen kedvelt rózsaféléket is ültetünk a kertünkbe, akkor érdemes tudni, hogy a kerti feng shui szerint ezen virágok illata közelebb vihet bennünket a belső lényünkhöz. Abban az esetben pedig, ha levendulát ültetünk a bejárat környékére, az a karrierünk szempontjából lehet előnyös számunkra. A kínai filozófia szerint a kertbe ültetett virágok illata jin-minőségűek, melyek ilyenként nyugtató hatásúak és segítik az elmélkedést. Ezzel is magyarázható az, hogy amennyiben megérzünk a kertben egy gyermekkorunkat idéző illatot, azonnal felelevenednek az akkoriban tapasztalt emlékek.

A megunhatatlan örökzöldek

Egyre többen éreznek késztetést arra, hogy díszkertet alakítsanak ki, melyeknek elengedhetetlen kertszépítő elemei a fenyőfélék, valamint a lomblevelű örökzöldek. Az ültetést mindenképpen meg kell előznie egy díszkert tervező szakasznak, melyben meghatározzuk az ültetendő fák és bokrok helyét a kertben. Ez esetben pedig figyelembe kell, hogy vegyük a talajviszonyokat, a kertünk fekvését, környezetét és vízellátását. Meg kell győződnünk arról, hogy az ültetést követően lesz-e módunk a növények rendszeres öntözésére. Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy ezeknek a növényeknek szükség van élettérre a növekedésükhöz, és amennyiben nem gondoskodunk kellő helyről, úgy a gyorsan növő fák elnyomják a gyengébben fejlődőket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...