2015.05.20. 11:25:10 14129 270

Szedd magad az olcsó epret és tárold okosan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Most, hogy itt az eperszezon mindennap epret ennék. De a sarki kisboltban nem lehet mindennap kapni, ráadásul, hogyha van, akkor is horror áron. Kis kertem nincs. Mit tehet az emberlánya, ha betegre akarja magát enni friss eperből? Nos, elmegy a közeli „Szedd magad!” eperföldre, ahova én már gyermekkorom óta járok.

Földi eper - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Földi eper

A jóslatok szerint az eper legolcsóbb ára is körülbelül 700 Ft lesz kilogrammonként a piacon és a zöldségeseknél. Ez barátok között is körülbelül a duplája annak, mint amit én szeretnék érte fizetni, arról meg ne is beszéljünk, hogy jelenleg inkább 1000 Ft/kg-nál járnak az árak. A minap egészen konkrétan 1390 Ft/kg-ért sikerült egy kis epret vásárolnom, de nem tudtam ellenállni. Szóval bajban vagyunk, vagyis csak lennénk, mert hál' Isten léteznek a Szedd magad! eperföldek, ahol a piaci ár alatt magunk szedhetjük a friss epret.

Ha nem vagy rest és hajlandó vagy egy kis kerékpározásra (vagy kocsikázásra), akkor valószínűleg egy hozzád közeli kisvárosban vagy kis faluban is vannak ilyen földek. Az Eperország, Epres Kert, Eperföld elnevezésű termelők teljes listáját itt találod. Azt javasoljuk, hogy érdeklődj telefonon, hogy található-e még friss eper az adott kertben. Az árak kb. 500 Ft körül mozognak kilónkként, úgyhogy mindenképpen megéri a kiruccanás. Főleg, ha dzsemet szeretnél főzni: 10 kg felett ugyanis a legtöbb helyen további árengedményeket adnak.

Egyszerű eperdzsem – recept

Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 70 dkg kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs Knorr dzsemesítő

Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután egy edénybe keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és az őrölt fahéjjal, majd hagyjuk pár órán át állni. Közben többször keverjük meg.

Ezután tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett, főzzük 15 percig, majd vegyük le a tűzről.

Ezután kézi habverővel kevergessük, és közben szórjuk bele a dzsemesítőt. Addig keverjük, még a dzsemesítő teljesen feloldódik.

Végül merjük bele az előzőleg sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le a tetejét, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.

Dzsemesítő nélkül is megfőzhetjük az eperlekvárt, de akkor elég hosszú ideig kell kevergetve főzni, ahhoz hogy kellően besűrűsödjön.

Recept: gizi-receptjei.blogspot.com

Az eper tárolása

Ha nem szeretnél lekvárt főzni, de jó lenne feltankolni a bogyós gyümölcsből, akkor a hűtőszekrényben így tárolhatod hosszabb ideig: Hogyan tároljuk a bogyós gyümölcsöket? Hasznos frissentartó praktikák

A fagyasztóba megmosva és cukorral megszórva szokás az epret eltenni.

Szerző: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az egészség kis segítői, a csírák

Az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és a csírák fogyasztása egy kiváló módja annak, hogy belecsempésszünk egy kis extra tápanyagot és frissességet a mindennapi étkezésünkbe. Ezek az apró csodák tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek az egészségünk megőrzésében és az immunrendszerünk erősítésében.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.