2017.04.22. 10:30:39 15102 323

Száraz, szikkadt kalács - még ne dobd ki! Készíts felfújtat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Húsvét után a maradékok felhasználása eltarthat egy darabig, de az ízletes alapanyagokat vétek kidobni. Így ha maradt még egy kis száraz kalács, abból finom és laktató desszert készíthető. Próbáld ki például ezt a receptet, amit Gizi receptjei között találtunk.

Kalácsfelfújt | Fotó: gizireceptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kalácsfelfújt | Fotó: gizireceptjei.blogspot.hu

Azt az elvet valljuk,hogy amit csak lehet használjunk fel, és semmi ne landoljon a kukában. Tudtad, hogy a kalácsból például ízletes kalácsfelfújt készíthető?

Kalácsfelfújt - Recept maradék kalács felhasználásához

 Hozzávalók:

  • 6 vastagabb szelet kalács
  • 3 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 2 db tojássárgája
  • cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 5-6 ek lekvár
  • 5-6 ek darált dió
  • mazsola
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj

Egy jénai tálat (v. tepsit) vastagon kikenni vajjal.

A tejet és a tejszínt megmelegíteni, és pár pillanatra belemártani a kalácsszeleteket, hogy megszívják magukat a keverékkel, majd kirakni vele a tál alját. (Egyesével mártani a tejbe, és rögtön a jénaiba tenni a kalácsszeletet.)

A lerakott kalácsszeletek tetejére rákanalazni a lekvárt, majd egyenletesen elsimítani. Ezután megszórni a darált dióval és a mazsolával, majd megszórni egy csomag vaníliás cukorral.

A maradék kalácsszeleteket szintén belemártogatni a tejszínes-tej keverékébe, hogy egy kicsit megszívják magukat, majd a töltelék tetejét befedni vele. 

Végül a tojásokat kikeverni ízlés szerinti mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, majd hozzákeverni a maradék tejszínes-tej keverékét.

Ezután ráönteni a kalácsszeletek tetejére. 5-10 percig állni hagyni, hogy a sütőbe helyezés előtt, jól magába szívja a kalács a folyadékot.

A megmaradt tojások fehérjét  2 ek. porcukorral kemény habbá verni, majd felhasználásig a hűtőbe tenni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten elkezdeni sütni. Amikor már a kalács teteje kezd szép színt kapni, kivenni a sütőből és rákanalazni a keményre felvert cukros tojásfehérjét. Ezután visszatenni a sütőbe, majd készre sütni. (Én amikor visszatettem a habbal a tetején a sütőbe, kicsit mérsékeltem a hőfokot, és így sütöttem készre.)

Tálalás előtt langyosra hűteni, majd ízlés szerint felszeletelve kínálni.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!