2021.09.23. 12:30:00 7108 220

Számolj le a táplálkozási mítoszokkal, hogy tényleg az egészségedért (t)egyél 2/1
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az élelmiszerek képzeletbeli pingpongasztalán túl gyakran pattog át a labda egyik oldalról a másikra, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket: most akkor káros, ha megesszük vagy nem? Ellentmondásos információk és féligazságok távozzatok!

Egészségesnek kikiáltott ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egészségesnek kikiáltott ételek

Mendemondákkal volt teli a padlás… ööö, az asztal, de seperjük le nyomban ezeket, hogy teret kaphasson a tudományos kutatásokon alapuló (aktuális) igazság! Négy-négy gyakran hangoztatott táplálkozási mítoszt járunk körül kétrészes cikksorozatunkban.

1. A fehérjét rögtön edzés után kell fogyasztani

Az anabolikus ablakról korábban már részletesebben beszámoltunk, amikor az edzés után ajánlott ételekről értekeztünk. Most csak ismételni tudjuk magunkat: A fehérjebevitel fontos, de a fehérjepótlás időpontjánál jóval fontosabb az, hogy a napi teljes fehérjebevitel kellő mennyiségű legyen.

2. A sófogyasztás hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához

A konyhasó az emberi szervezet működéséhez szükséges fontos ásványi anyagot tartalmaz, ez pedig a nátrium. Ezért valamennyit fogyasztanunk kell belőle! A szervezet napi nátrium igénye maximum 1500 mg. Ez alatt fogyasztva csak akkor okoz problémát, ha túl kevés van jelen belőle a szervezetünkben: A nátriumhiány negatívan hat az agyműködésre. A hosszú távú túlfogyasztás során azonban valóban kialakulhatnak káros mellékhatások, mint pl. a vesék károsodása és a magas vérnyomás.

Az élelmiszerek csomagolásán azonban sokszor csupán a nátrium tartalmat tüntetik fel, és ahhoz, hogy az étel reális sótartalmát megkaphassuk, ezt az értéket fel kell szoroznunk 2,5-lel.

3. A friss zöldség és gyümölcs egészségesebb, mint a fagyasztott

A friss általában finomabb, ez tény. De tényleg jóval egészségesebb is a fagyasztott gyümölcsnél és zöldségnél?
A már érett állapotban betakarított termények kerülnek fagyasztásra, és ez a minimálisan feldolgozott állapot az, ami lehetővé teszi, hogy csupán minimális eltérést lehessen tapasztalni a friss változathoz képest ízben, színben és tápanyagtartalomban is!

4. Este nem szabad szénhidrátokat fogyasztani

Te is hallottál arról a híresztelésről, hogy estefelé már nem szabad szénhidrátot fogyasztani, mert abból az éjszaka lelassuló anyagcsere miatt zsír keletkezik? Ugye nem hitted el?
A napközbeni kiegyensúlyozott étrend mellett nem szentségtörés, ha alkalmanként kicsivel nagyobb arányú szénhidrát kerül a vacsora asztalra.
Ha fehérje is kerül e mellé a tányérodra, akkor pedig nem csak az éhségünk csillapodik, de az izmaink is kellőképpen regenerálódhatnak.

Forrás: www.gymbeam.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mindened a tészta? – Ezért jó/rossz, ha ezt fogyasztod

Lehet pizza, bukta, lehet káposztás cvekedli, lehet túrós tészta, spagetti, carbonara, neked mindegy is, a lényeg, hogy tészta legyen. Háziasszonyként is imádnivaló eledel, hiszen a tésztás ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek, így nem kell órákat a konyhában álldogálnod miattuk.