2016.11.20. 12:56:45 10341 282

Számolj háromig, mielőtt kimondanád! – Ezeket ne mondd a gyerkőcnek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Biztos számodra is van néhány olyan mondat, amit gyerekként nem szívesen hallottál a szüleidtől. Hányszor megfogadtad, hogy Te aztán biztos nem mondod majd a saját gyerekednek. És hányszor nem sikerült ezt tartanod… Pedig csak egy kicsit kellene, kellett volna odafigyelni.

Szidalmazás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szidalmazás

Mert van néhány olyan kérdés, kérés, felkiáltás, amit ha gyakran hall a gyerkőc, meglehet, a kis lelkében egy életre nyomot hagy. De mégis, melyek azok a mondatok, amikkel nem árt, ha csínján bánunk a kicsik felé, akár szülőként, nagytesóként, nagyszülőként?

„A fiúk nem sírnak!”

De nem ám! Sőt, a fiúknak érzelmeik sincsenek, illetve ha vannak is, azokat nem illik kimutatni! Nem egy generáció nőtt fel ennek szellemében, ám nem biztos, hogy ez a helyes megoldás. Egy gyereknek, legyen lány vagy fiú, ki kell tudnia fejezni az érzelmeit gyermek és felnőtt korában egyaránt. És igen, néha a fiúk is sírnak…

„Milyen frankó kissrác lehetne belőled!”

A feltételes mód miatt egy fiúnak sem eshet ez túl jól, de ha egy lányka hallja ezt! Pláne a kamaszkor küszöbén! Hát, nem lesz valami biztos a saját nőiességében…

„Most nézd meg, a Pistike/Nórika milyen szépen viselkedik/tanul/rajzol/énekel stb.!”

Ha egy mód van rá, ne hasonlítgassuk a gyerekünket más gyerkőchöz. Ha így teszünk, azzal egyenes utat adunk neki az alacsony önbizalomhoz, önbecsüléshez.

„Hát adj egy puszit a nagynénidnek!”

A gyerek épp nincs puszilkodós kedvében, de mi minden áron arra szeretnénk rávenni, hogy búcsúzóul, vagy üdvözlésképpen nyomjon egy cuppanósat a „kedvenc” rokonunk orcájára – a gyerkőc leghevesebb tiltakozása ellenére is. Ha lehet, ne erőltessük a dolgot, nyilván megvan az oka a gyermeknek, miért nem akar perpillanat „bratyizni”.

„Ugyan, katonadolog!”

Igen, persze, tudjuk. És mint fentebb is írtuk, a fiúk nem sírnak…

„Apa/anya már megint butaságokat beszél!”

Ha valamiben nem értenek egyet a szülők, azzal nem oldják meg, ha a másikat lejáratják a gyerek előtt. Ezzel csak rombolják egymás tekintélyét a gyerek szemében, és egy idő után azt érik el, hogy sem az apa, sem az anya nem tudja fegyelmezni a gyereket.

„Ne legyél már olyan gyerekes!”

Anya/Apa, Te meg legyél már olyan vicces!

Forrás: miss.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Mi lapul a jókislány-szindróma hátterében?

A túl sok jóból is megárthat a sok. A mindig, mindenkinek, minden körülmények között való megfelelési kényszer idővel kifejti a mentális egészségre gyakorolt negatív hatásait. Bár tökéletesen ártalmatlannak tűnik, ha valakit olyan jelzőkkel illetnek, mint: csendes, jól nevelt, engedelmes, mindig mások kedvét és örömét kereső, mégis sok nő önbecsülésén és önbizalmán ejthet súlyos sebeket.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?