2023.09.14. 15:23:54 4918 158

Superluminal - Új kiállítás nyílt a Light Art Museumban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fényművészet magyar és nemzetközi mezőnyének látványos alkotásaiból válogatva mutatja be a műfajt a budapesti Light Art Museum Superluminal címmel csütörtöktől látható, új kiállítása.

Fényművészet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fényművészet

Az egyik legalapvetőbb természeti állandó a fény terjedésének sebessége, ezt ugyanis a relativitáselmélet szerint két fizikai objektum egymáshoz viszonyított sebessége sohasem haladhatja meg. Ezt az abszolút tilalmat több fizikus is próbálta már megkerülni olyan elméleti felvetésekkel, melyek valamelyike egyszer talán lehetővé teszi a fénynél gyorsabb (szuperlumináris) utazást.

A Superluminal című kiállítás arra tesz kísérletet, hogy a fényt mint fizikai jelenséget másfajta megvilágításba helyezze. A nemzetközi válogatásban szereplő csaknem negyven alkotó műveinek központi eleme a fény, ám mind túl is lépnek annak fizikában használatos definícióján.

A művek által felvetett különböző témák - a szupernóváktól a fekete lyukakig, a mesterséges természettől a párhuzamos univerzumokig, a programozott neuronhálózatoktól a sugárzó üvegtárgyakig vagy a kristály szerkezetébe záródott sarki fénytől a retinán létrejövő fénykoreográfiáig - új lehetséges nézőpontokat keresnek a láthatóság tartományain belül vagy azokon is túl.

A fény kettős természete mellett a kiállításban szereplő művek tartalmi horizontján megjelennek az elektromágneses spektrum nem látható tartományai is: a radioaktív sugárzás, az analóg és a digitális kép- és hangsugárzás, a kozmikus frekvenciák, valamint a természetben is felfedezhető nagyon alacsony frekvenciák.

A kiállítás művészettörténeti előképek és a legjelentősebb magyar származású művészek, Moholy-Nagy László, Kepes György, Victor Vasarely, Nicolas Schöffer és Vera Molnar eredeti, illetve hitelesen rekonstruált művein keresztül történeti összefüggésekbe ágyazva igyekszik bemutatni a kortárs fényművészet legjelentősebb magyar és nemzetközi alkotóinak utóbbi években készült vagy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott fényobjektjeit, installációit, interaktív és immerzív fény-/térkonstrukcióit.

A Hold utcai piac totális fekete dobozzá alakított kiállítótereiben a közönség találkozhat az immerzív vetített terek nemzetközi szinten legjelentősebb alkotócsoportjai közül olyan stúdiók munkáival, mint a londoni Zünc Studio, a New York-i Nohlab, az olasz fuse* vagy a szintén olasz NONE Collective.

Több látványos installációval szerepel a világ legjelentősebb kortárs múzeumainak állandó kiállítója, a litván Zilvinas Kempinas, és először lesz látható Budapesten a holland tudományos-művészeti színtér legsikeresebb fiatal tehetségének, Philip Vermeulennek egy brutális hatású kinetikus installációja.

A nemzetközi kortárs múzeumok és kiállítóhelyek rendszeres meghívottjai közül mások mellett szerepel még a kiállításon Csákány István és Csörgő Attila, a horvát Goran Petercol, az orosz származású Vadim Fishkin és a francia Justine Emard.

A Bencsik Barnabás és Szalai Borbála által rendezett kiállítás csütörtöktől 2024. május 20-ig látogatható a Hold utcai piac egykori épületében.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...