2016.06.13. 12:45:22 25273 326

Spanyol tapas egyszerűen – vendégvárónak vagy nyári vacsorának!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tapa, azaz ahogy többször halljuk, többes számban tapas, a spanyol konyha egyik megkerülhetetlen eleme. Népszerűségét mutatja, hogy az eredetileg egy-egy apró, éhségcsillapító fogásra ma már teljes éttermek specializálódtak, és kész menüket fogyaszthatunk csak tapasból. Egy olyan kóstológépnek, mint én, egy tapas étterem igazi Kánaán: a kis porciók miatt több mindent is kipróbálhatunk.

Spanyol tapas tál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spanyol tapas tál

Tapas-történet

Mielőtt rátérnénk egy-két vendégváró finomságra, amit otthon is elkészíthetsz, essék szó a tapas eredetéről is. Többféle legenda is kering arról, hogyan vált a spanyol konyha szerves részévé a tapasz. Az egyik változat szerint a kocsmákban kenyér és/vagy sonkaszeletekkel fedték le a sörös korsót vagy boros poharat, hogy ne szálljanak rovarok az italba. Vannak, akik a minden hájjal megkent kocsma tulajok furmányosságának tulajdonítják a tapasz elterjedését, aki annak érdekében, hogy minél jobban fogyasszanak a vendégek nagyon sós, gyorsan elfogyasztható snackeket tálalt nekik. Vannak olyan történészek is, akik a kocsmai sztoriktól elrugaszkodva a spanyol klímához kötik a tapas elterjedését: a nagy melegben csak kis falatkákat eszegettek, hogy az esti vacsoráig kihúzzák éhség nélkül.

Bármelyik változat is a valóság, a lényegen mit sem változtat: a tapas egy nagyszerű találmány, és egy autentikus spanyol tapas tálat otthon is rittyenthetünk.

Mi kerüljön a tapas tálra?

Régen a tapas nem állt másból, mint sajt, olajbogyó, olívaolaj és kenyér szeletek, kis zöldség, néha napján vékony szelet sonka kombinációjából. Külön kis tálkákban tálalva. Ha egy hagyományőrző tapas tálat állítanánk össze, akkor nekünk sincs másra szükségünk. :) (A Serrano és az Ibériai sonka az eredeti spanyol választás, de költségkímélés címén természetesen választhatunk más sonkát is, maximum csak a tálalás formája lesz spanyolos, de a szükség törvényt bont.)

Tehát vágjunk hajszál vékony sonkaszeleteket, és szobahőmérsékleten tálaljuk majd őket. Tegyünk egy kis tálba olívabogyót, szeleteljünk juhsajtot egy tálra, helyezzünk el az asztalra egy kis üvegben olívaolajat és friss ropogós kenyeret vagy bagettet egy kosárban.

A hagyományos tapast kiegészíthetjük egyéb, egyszerűen elkészíthető finomságokkal. Ott van például a chorizo, azaz a spanyol mini kolbász, ami egyre több helyen kapható. Ezt egyszerűen megsütjük és már tálalhatjuk is, de vannak más könnyen hozzáférhető és elkészíthető, tapasként felszolgálható ételek!

A hozzávalók mennyisége gyakorlatilag attól függ, hogy hány főre szeretnéd készíteni, és mivel nagyon egyszerű ételekről van szó, így csak az elkészítés módját írjuk le, de pontos mennyiségeket nem. Hidd el, adni fogja magát. :)

Fokhagymás gomba

Szeleteljünk vékonyra csiperkegombát, és pirítsuk együtt zúzott fokhagymával olívaolajban. Az olajjal együtt tálaljuk. Isteni lesz kimártogatni a friss kenyérrel!

Pan con tomate – paradicsomos pirítós vagy katalán kenyér

Kenyér szeleteket pirítunk és bedörzsöljük őket fokhagymával, ezután meglocsoljuk olívaolajjal, majd félbe vágunk egy paradicsomot, és alaposan átdörzsöljük vele a kenyereket. Sóval, borssal és oregánóval lehet, de nem szükséges tovább ízesíteni, így önmagában is nagyon finom.

Tortilla, spanyol omlett

A tortillát is szokták tapasként tálalni, és ha nagyobb vendégsereget vársz, akkor ez a laktató és olcsó finomság ne hiányozzon a te spanyol estédről sem. A tortilla receptet itt találod>>

Patatas bravas – Csípős spanyol burgonya

Itt megadjuk a hozzávalókat, de ne aggódjatok, a recept maga nem bonyolult!

  • 50 dkg új burgonya
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél doboz hámozott paradicsom konzerv
  • 1 dl ketchup
  • 2 ek sherry ecet
  • füstölt fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Tabasco szósz ízlés szerint

A kockára vágott burgonyát sütőpapíron elhelyezzük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és alaposan összeforgatjuk, majd ropogósra sütjük.

Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsom konzervet és a fűszereket, majd sűrű szósszá főzzük. A ropogósra pirult burgonyát meglocsoljuk a szósszal és alaposan összeforgatjuk.

Tonhal saláta

Jégsalátát, paradicsomot és hagymát (lila, vörös, póré – amelyiket jobban szeretjük, vagy elérhető) felszeletelünk, egy tálba helyezzük. Ráhalmozunk egy konzerv lecsepegtetett tonhalat. Meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. 2-3 keményre főtt tojást cikkekre vágunk, és körben elhelyezzük a tetején.

Forrás: mindmegette.hu, eletvaltok.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...