2021.12.18. 17:51:34 8327 286

Sötét van. Válj láthatóvá!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén még nem esett túl nagy hó. Kissé megmutatta magát a tél egy kevés fehérséggel, de inkább csak a hegyvidékes területeken maradt meg, ami szállingózott. Fel kell készülnünk arra is, hogy nem is olyan sokára már nagyobb mennyiségű hóval számolhatunk az időjárás-előrejelzés szerint. Ezen nincs is mit csodálkozni, elvégre tél van, ami faggyal és hóval jár. Meg a meglehetősen korai sötétedéssel.

Gyalogosan télen a sötétben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyalogosan télen a sötétben

A sötétség nem csak a hangulatunkra nyomja rá a bélyegét. Amikor a finom meleg kuckónkban vagyunk teljes biztonságban, akkor már nyugodtan hátradőlhetünk. Élvezhetjük az illatos, gőzölgő teát és készülhetünk az ünnepekre, elűzve ezzel a depresszió halvány jeleit is. Igen ám, de a biztonságos otthonunkig el is kell jutnunk valahogy. Lehetőleg balesetek és kéz- lábtörések nélkül. Mire figyeljünk oda a téli sötétben, hogy épségben érkezzünk haza a szeretteinkhez?

Kétféle módon közlekedünk általában: gyalogosan vagy autóval. Mindkét esetben érvényes az az elsődleges és megingathatatlan szabály, hogy érdemes látszani. Ez vajon mi is jelent pontosan? A téli sötétben, különösen hóesésben vagy ködösebb, párásabb időben, az autósok és a gyalogosok is nehezen tájékozódnak és nem látnak túl messzire. Ha gyalog közlekedünk, és a tömegközlekedés eszközeit használjuk, mindenképp olyan ruházatot érdemes beszereznünk, ami világosabb. Az teljesen érthető, hogy télen nem szeretjük a fehér kabátot, hiszen nagyon gyorsan koszolódik. Nem csak a kabáttal lehet erre megoldást találni. A világosabb színű nadrág, de a fehér sapka és kesztyű is például nagyon sokat számít. Az autók, utcai lámpák fényében szinte világít, így mindenképp láthatóvá válunk. Ha tényleg óvatosak szeretnénk lenni, akkor szerezzünk be egy neonszínű láthatósági mellényt.

A zebrák és a közlekedési járművek közelében fokozottan óvatosságra intünk mindenkit. Soha ne lépjünk le az úttestre anélkül, hogy meggyőződnénk arról, hogy a közelben nincs autó. Ugyanis az ilyen helyeken sem mindig tökéletes a közvilágítás. Nem biztos, hogy az autós időben észreveszi a járdáról vagy a busz mögül kilépő gyalogost. A járműveken való fel - és leszállásnál is érdemes odafigyelni arra, hogy mennyire látszunk. Ha olyan helyen közlekedünk gyalogosan, ahol nem megfelelő a közvilágítás, érdemes beszerezni egy fejlámpát. Nagyon sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat. Például, ha egy kátyút nem veszünk észre a sötétben, és sikerül belelépnünk, máris ott a baj.

Ha nem gyalogosan, hanem autóval közlekedünk, akkor arra mindenképp oda kell figyelni, hogy az autó lámpái, ködlámpái is rendben legyenek és világítsanak. Az autóban legyen mindig jégoldó spray, bármikor szükségünk lehet rá. Jó, ha beszerzünk egy párátlanítót, ilyeneket lehet autós boltokban is kapni, mert ha úton vagyunk és bepárásodnak az ablakok, az rettenetesen veszélyes lehet. Minden elindulás előtt ellenőrizzük az ablaktörlőket. Én is vezetek, és sajnos gyakran látom, hogy az autósok előszeretettel nyomkodják a telefonjaikat a volán mögött. Ne tegyék! Különösen sokkal rosszabb látási viszonyok mellett. Nagyon balesetveszélyes. Egyetlen pillanat is elég a havas, csúszós úton a sötétben, ha épp nem nézünk oda, jópár élet tönkremehet a gondatlanságunk miatt. Kérünk mindenkit, hogy a téli időjárásban és sötétben is igyekezzen vigyázni saját magára és másokra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...