2019.12.01. 17:40:01 11479 431

Sokat tesztelt mézeskalács recept olvasónktól!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon profi mézeskalács receptet küldött a karácsonyi receptjáték keretében egyik kedves olvasónk, amit ezúton is köszönünk neki! Ki próbálja ki?

Karácsonyi mézeskalács dekoráció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi mézeskalács dekoráció

Mézeskalács recept Medovarszki Tamásnétól

"Itt küldöm a mézeskalács figurák receptemet és 2 képet is róla. Kb. 10 éve én sütöm ezeket a figurákat, s a gyerekeim, unokáim nevét írom rá.

A tészta hozzávalói:

  • 1 kg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék (1 csomag)
  • 15 dkg vaj
  • 40 dkg méz (kb. fél üveg)
  • 2 db tojás

A díszítés hozzávalói:

  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor (átszitált porcukor)
  • 1 teáskanál citromlé (citrom kifacsart leve)

A tészta elkészítése:

A száraz alapanyagokat összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál). A mézbe beleteszünk fél kocka vajat, és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütjük a 2 db tojást, és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad, és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset (1-2 cl). Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét, és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha egy napig áll, csak jobb lesz.

A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell, hogy kipréseljük belőle a levegőt, így kisebb az esély, hogy felpúposodik.

Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. (Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, akkor könnyebb gyúrni.)

Majd a maradék tésztából megint kétökölnyi mennyiséget átgyúrunk, s hasonlóan járunk el vele, mint az előzőekben. Ezt addig csináljuk, amíg el nem fogy a tésztánk.

Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. A kisebb figurákat 160-170 fokon, 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell, és amikor szép aranybarna, akkor kész. (Nekem régi hagyományos gáztűzhelyem van.)

A díszítés elkészítése:

A mázhoz 1 tojásfehérjét jól elkeverünk kb. 20 dkg átszitált porcukorral, lehet gépi habverővel is, alacsony fokozaton, apránként adagolva a cukrot egy mokkáskanál citromlével, ettől fényesebb lesz."

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...