2015.09.08. 16:37:53 14275 318

Só-dilemma: mennyi a túl sok?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Esszük, mert szeretjük. Szórjuk, mert a leguniverzálisabb „fűszer”. Fogyasztjuk, mert szüksége van rá a szervezetünknek. De a túl sok só bevitelével kockázatot vállalunk, hiszen számos betegség kialakulásához hozzájárulhat, illetve az állapot rosszabbodhat. Egyensúlyozzunk okosan!

Só - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com

Több évtizede figyelmeztetnek minket a túlzott sófogyasztás egészségügyi következményeire: magas vérnyomás, szívbetegségek, stroke, egyes vesebetegségek és más betegségek, illetve állapotok kialakulásához is hozzájárulhat, ha a napi ajánlott mennyiséget konzekvensen átlépjük. Ugyanakkor a jódozott só az egyik legfontosabb jódforrásunk és a nátriumra is szüksége van a szervezetnek.

Végül is mennyi az annyi?

No, igen erről eltérnek a vélemények. Az Amerikai Élelmiszer és Hatóanyag Igazgatóság (FDA) maximum 1 teáskanálnyi, azaz 2300 milligramm só fogyasztását javasolja napi szinten egy átlagos embernek – 2005-ben határozták meg ezt a mennyiséget. Az 50 év felettieknek és az afro-amerikaiaknak még ennél is kevesebb a megengedett: 1500 milligrammra kellene redukálni a sóbevitelt. Ennél természetesen jóval több sót fogyasztanak ők is, és mi is...

A probléma megoldása azonban nem olyan egyszerű, mivel a készételek és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának előtérbe kerülésével egyre kevésbé tudjuk nyomon követni, hogy tulajdonképpen mennyi sót fogyasztunk naponta. Szépen, fokozatosan hozzászoktunk az egyre sósabb és sósabb ízekhez, így természetesen hiányzik ez az összetevő, ha valamiben kevesebb só van. Pedig nem csak a sós íz létezik.

Ahelyett, hogy egyre többet használnánk belőle, fokozatosan csökkenteni kellene, míg elérünk egy olyan szintre, amely már nem jelenthet kockázatot. Az új menza is gyakorlatilag erre épülne. A sót pedig más fűszerekkel helyettesítenénk.

A zöld só például egy jó alternatíva lehet. Hozzávalók: Különböző zöld fűszerek és tengeri só 10:1-hez arányú keveréke. A zöld fűszerek a következők lehetnek: petrezselyem, lestyán, majoránna, csalán, bazsalikom, snidling, zeller.

A csípős ízzel is egész jól ki lehet váltani a sós ízvilágot, a szójaszósz pedig szintén jól pótolhatja.

Léteznek egyébként ettől eltérő álláspontok is, akik szerint a napi mennyiségek meghatározásához újabb kutatásokra lenne szükség, illetve akik úgy vélik, hogy az egészséges emberek akár ennél jóval több sót is fogyaszthatnának, így a túlzott sóbevitel mítoszát ideje lenne ledönteni, s felállítani egy ennél elfogadhatóbb (és betarthatóbb) irányvonalat.

Tehát további kutatások várhatóak ez ügyben, de addig is próbáljuk a legjobb tudásunk, lehetőségeink és ízlésünk szerint fogyasztani a sót. Ha szív- vagy vesebetegek vagyunk, magas vérnyomással küzdünk, illetve a családban fennáll ennek az esélye, akkor ne kockáztassunk. Az orvosunk egyébként valószínűleg minden ezzel kapcsolatos kérdésünkre szívesen válaszol.

Cikkajánló: Az élet himalája sója – Mennyire jó ez a só?

Forrás: sciencealert.com, webbeteg.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.

Fel a kalappal! Elegáns védelem a fejnek

Érdekes, hogy egészen a XVII. század beköszöntéig egyetlen úri hölgy sem viselt kalapot. Viseltek azonban a cselédasszonyok, az alsóbb rétegekhez tartozó fiatal lányok, majd a későbbiek folyamán a városi polgárság hölgyei is. Ezután már nem kellett sok ahhoz, hogy a pompás kalapok belopják magukat a nők budoárjaiba, így előszeretettel viselték azokat séták, cukrászdázás, díszes vacsorák, vendéglők, teadélutánok idején, vagy éppen udvarlók fogadásakor. Nem csoda hogy a fejfedő-eleganciának ma is sokan hódolnak.