2015.10.16. 15:05:58 10637 215

SMS-nyak: gerincdeformitást okoz gyerekeknél a telefon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sok tabletnézés, okostelefonozás, sms-ezés súlyos gerincdeformációkat okoz egyre több gyereknél – figyelmeztet egy tekintélyes ausztrál kiropraktor. James Carter azt mondja, „ijesztő növekedés” van a tizenéves páciensek számában – számolt be róla a Daily Mail.

Gyerek mobiltelefonnal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek mobiltelefonnal

A doktor sokkoló röntgenfelvételeket is nyilvánosságra hozott (ezeket ide kattintva nézheti meg), ezeken az látható, hogy a gerinc íve a napi sokórás mobil és tablet feletti görnyedéstől, leszegett fejjel való pötyögéstől tartósan megváltozik, már hétévesen is púphoz hasonló deformitás indul el a mobil- és tabletfüggőknél. A doktor „text-necknek”, azaz „sms-nyaknak” nevezi az elváltozást, amely állítása szerint járványszerűen terjed most a fiatalok körében, a páciensei fele iskolás.

„A normális előreívelés helyett hátrafelé ívelés látható, amely fej-, nyak- és hátfájást okozhat, a deformitás végeredményben szorongáshoz, depresszióhoz, gerinckárosodáshoz vezethet” – állítja az orvos.

Azt mondja, sok páciense fejfájásra panaszkodik, de kiderül, hogy a tünetet az sms-nyak okozza. „Ha az álladat sokáig a mellkasodra támasztod, az a légzést, a szívritmust és a vérnyomást is befolyásolhatja” – mondta.

A kutatások szerint az okostelefon-használók átlagban napi négy órát töltenek az eszköz bámulásával, ami évi 1400 órás megterhelés a gerincnek, amely hozzászokik a pózhoz, amelynek korrekciójához végeredményben akár operációra is szükség lehet.

Carter az ülve, illetve ágyban fekve laptopozást is kerülendőnek tartja, ugyanakkor szerinte a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód minimalizálhatja a kockázatokat.

Carter állításait, az új jelenség terjedését a Daily Mailnek megerősítette Sammy Margo fizioterapeuta is.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Öregedni jó! – 3+1 ok, amiért ne keseregj, ha egyre több a gyertya a tortádon!

Az öregedés természetes folyamat, amely minden ember életében bekövetkezik, és bár sokan félnek tőle, valójában számos előnyt is tartogat. Az idő múlásával szerzett tapasztalatok és bölcsesség hozzájárulnak személyiségünk fejlődéséhez, miközben egészségünk megőrzése érdekében is egyre tudatosabbá válunk.

Romantikus könyvajánlók olvasós-lazulós hétvégékre

Az Időkép.hu előrejelzése szerint az elkövetkező napokban az eddig tapasztalt csúcshőmérsékletek feljebb kúsznak; ami miatt sokan arra érezhetnek késztetést, hogy árnyékos, hűvös helyre húzódva, a kezükben egy frissítő itallal és egy remek könyvvel töltsék a hétvégét. Amennyiben te is ezt tervezed, úgy akár az alábbi romantikus könyvajánlatok közül is kiválaszthatod a számodra szimpatikusnak tűnő olvasmányt.

Ez a hely nyerte el a világ leglátogatottabb városa címet

A WP Travel utazásszervező iroda nemrégiben listázta azokat a városokat, melyek fő úti célokként szerepelnek az rendszeresen utazók világfelfedező tervei között. Az eddigi meglátások szerint a pandémia alatt felforgatott nemzetközi turizmus idén nem csupán helyreállni látszik, hanem még két százalékkal meg is haladja a világjárvány előtti szintet. Ezúttal a turista mágnesként funkcionáló városok kerülnek érdeklődésünk fókuszába, ezen belül is a „leglátogatottabbként” elismert metropolisz.