2015.10.16. 15:05:58 10512 215

SMS-nyak: gerincdeformitást okoz gyerekeknél a telefon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sok tabletnézés, okostelefonozás, sms-ezés súlyos gerincdeformációkat okoz egyre több gyereknél – figyelmeztet egy tekintélyes ausztrál kiropraktor. James Carter azt mondja, „ijesztő növekedés” van a tizenéves páciensek számában – számolt be róla a Daily Mail.

Gyerek mobiltelefonnal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek mobiltelefonnal

A doktor sokkoló röntgenfelvételeket is nyilvánosságra hozott (ezeket ide kattintva nézheti meg), ezeken az látható, hogy a gerinc íve a napi sokórás mobil és tablet feletti görnyedéstől, leszegett fejjel való pötyögéstől tartósan megváltozik, már hétévesen is púphoz hasonló deformitás indul el a mobil- és tabletfüggőknél. A doktor „text-necknek”, azaz „sms-nyaknak” nevezi az elváltozást, amely állítása szerint járványszerűen terjed most a fiatalok körében, a páciensei fele iskolás.

„A normális előreívelés helyett hátrafelé ívelés látható, amely fej-, nyak- és hátfájást okozhat, a deformitás végeredményben szorongáshoz, depresszióhoz, gerinckárosodáshoz vezethet” – állítja az orvos.

Azt mondja, sok páciense fejfájásra panaszkodik, de kiderül, hogy a tünetet az sms-nyak okozza. „Ha az álladat sokáig a mellkasodra támasztod, az a légzést, a szívritmust és a vérnyomást is befolyásolhatja” – mondta.

A kutatások szerint az okostelefon-használók átlagban napi négy órát töltenek az eszköz bámulásával, ami évi 1400 órás megterhelés a gerincnek, amely hozzászokik a pózhoz, amelynek korrekciójához végeredményben akár operációra is szükség lehet.

Carter az ülve, illetve ágyban fekve laptopozást is kerülendőnek tartja, ugyanakkor szerinte a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód minimalizálhatja a kockázatokat.

Carter állításait, az új jelenség terjedését a Daily Mailnek megerősítette Sammy Margo fizioterapeuta is.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...