2020.08.20. 17:18:04 10180 289

Sírjak vagy nevessek: így altatunk mi...
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

"Apa, tudod mit kérdezett ma a gyerek altatás közben?" - "Na, mit?" - "Hogy én vagyok-e az anyukája... Nem akarsz valamit elmondani, drágám? Végül mégis vettük ezt a gyereket, csak nem tudtam róla?" - "Hehe. Vicces kölök ez a Ben... "- zárta le megnyugtató hangon a vitát apa...

Altatás... - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Altatás...

És tényleg vicces, no de altatni már egyáltalán nem biztos, hogy mindennap olyan jó móka...

A különböző korú gyerekek alvási szokásai jelentősen eltérnek, így az altatás is teljesen másként zajlik egy 1 és egy 3 éves gyerek esetében. S a legjobb az egészben, hogy mire egy módszert megszoktok, megint jön valami változás... Na de hogy zajlik ez éppen most minálunk. Altatós sztorik, amiken néha sírnék, néha csak nevetek:

Az egyéves, ha álmos

Ringatod 5 percig, énekelgetsz egy picit, leteszed a kiságyba, oldalra fordul és elalszik Önállóan. Ezzel meg is volnánk, pipa. Imádom!

Az egyéves, ha még nem álmos

Ringatod 5 percig, énekelgetsz egy picit, leteszed a kiságyba, felül, vigyorog, feláll és próbálja elérni a kis szekrény tetején pihenő ruhahalmot, sikerül neki... Amíg visszapakolod, kihúzogatja a komódfiókokat, és kiszedi, amit elér. Amíg ezt visszapakolod, lehúzza a polcról a lógós lábú plüssöket. Gőgicsél, kiabál, nevetgél, sírdogál.

Ekkor felveszed. Ringatod 1-2 percig, énekelgetsz egy picit, leteszed a kiságyba, felül, vigyorog, feláll és próbálja elérni a kis szekrény tetején pihenő ruhahalmot, amíg visszapakolod, kihúzogatja a komódfiókokat, és kiszedi, amit elér. Amíg ezt visszapakolod, lehúzza a polcról a lógós lábú plüssöket. Gőgicsél, kiabál, nevetgél, sírdogál.

Ez a sorozat még pár alkalommal megismétlődik, majd végre elfekszik, oldalra fordul, bekapja a cumiját, úgy marad, és jó eséllyel el is alszik. Ha a nagy hagyja....

A három és fél éves, ha álmos

Először is, apa menjen játszani vele a kiságyba. Kiválasztja neki a játékokat, aztán azt is, hogy mit meséljen. Apa játszik, mesél. Le kell kapcsolni a villanyt, mert a tesó már nagyon fáradt (meg hát ő is, de természetesen ő ezt nem így gondolja...) Kiszámíthatóan itt egy kis hiszti jön a sötét miatt... Majd indul a buli:

Kéri a kispárnáját.
Kéri a takaróját. (Takaróztassál be!)
Inkább mégse takarjuk be. (Ne takaróztassál be! Szorít engem ez a takaró már, új ágyneműt kell venni!)
Most meg fázik.
A hápit is el kell ringatni.
Szomjas.
Pisilni kell.
Anya jöjjön.
Anya énekelje az iglicét, de ne menjen tüske a lábába.
Anya azonnal fejezze be az éneklést.
Következnek az élet nagy kérdései, például: “Anya, nekem te vagy az anyukám?” “Mikor volt nem fehér a falunk?” “Hol élnek a szellemek?” “Az időjárás jelentők hol laknak? Meglátogathatjuk őket?” “Az amerikai autóknak elől vagy hátul van a motorjuk.” “Afrika messze van?” Szóval az átlag napi 400 kérdés jelentős százaléka altatáskor hangzik el...
Egy kis beatbox és break tánc az ágyban.
Forgolódás. Sutyorgás.
Kispárnaölelés.
“Anya, nagyon szeretlek téged. Meg az apát is.” Elcsendesedés.
Elalvás....

Körülbelül 30-40 percig tart a szertartás, és tulajdonképpen nagyon cuki végig a kölök.

A hároméves, ha nem álmos

Na, ehhez aztán fel kell kötni a gatyeszt... Bár a tartalom nem változik, ugyanis a fenti fázisok zajlanak le változó egymásutánisággal, ismétlődésekkel, néha kihagyásokkal, még több forgolódással és kérdéssel, naagy beszélgetésekkel és egy csomó “Feküdjél már vissza, aludjál már társaságában”.

A különbség csupán annyi, hogy nagyjából 1-másfél óra hosszan rimánkodjuk álomba a gyereket... :) Igen, otthagyhatnánk,hogy egyedül aludjon el, de akkor egy idő után sír és kiabál, felébreszti a tesót is, szóval ott vagyunk mellette, míg szépen elcsicsikál.

10 óra magasságában ki is keveredünk a szobából, és ott vár minket a nappaliban és konyhában hagyott .... rend és tisztaság természetesen. Mi más? :)

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.