2022.07.05. 09:40:00 7749 276

Serpenyő gondok: Letapad? Karcos? Tégy ellene!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tapadásmentes serpenyők használata megkönnyíti a dolgunkat főzés közben – mindaddig, amíg meg nem sérül a sütőfelületük. Ha ételmaradék tapad a korábban tapadásmentes serpenyőhöz, semmi vész, létezik néhány módszer a problémát okozó szennyeződések karcmentes eltávolítására!

Használt és új serpenyő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Használt és új serpenyő

Miért kezdenek el letapadni az ételek a tapadásmentes serpenyők aljára? A bevonatos edényeket többnyire könnyű tisztán tartani, de igyekezetünk ellenére is keletkezhetnek rajtuk foltok (zsír és egyéb apró ételrészecskék) és karcolások, amik hátrányosan befolyásolják a tapadásmentes felület hatékonyságát. Sőt, idővel használhatatlanná is válhatnak miattuk.

Mi a teendő, ha a tapadásmentes edényünk mégiscsak tapad?

A vacsorára készített finom étel - főleg, ha szószos vagy kevés zsiradékot tartalmaz - bosszantó megfeketedett nyomot hagyhat a tapadásmentes serpenyőnk alján. Ekkor először szórjuk meg a felületet bő negyed csésze szódabikarbónával, majd félig töltsük is meg vízzel. Rakjuk vissza a serpenyőt a tűzhelyre, hogy a víz felforrjon. A makacs szennyeződések eltávolításához használhatunk egy lapos, fából készült spatulát. Amikor a legtöbb darabot elvált a serpenyő aljától, vegyük le a gázról, öntsük ki belőle a vizet, és mosogassuk el a serpenyőt a szokásos módon.

Amennyiben a foltok makacsabbak és a gondokat karcok is súlyosbítják, kissé módosítanunk kell az előbbi praktikán:
Keverjünk össze 1 csésze vizet, 2 evőkanál szódabikarbónával és fél csésze fehér ecettel az érintett serpenyőben. A tartalmát melegítsük 10 percen keresztül, és forraljuk fel. Miután elmostuk az edényt, kenjük be vékonyan növényi olajjal a felületet, így a serpenyő visszakaphatja a tapadásmentes felületet.

Akadályozd meg a tapadásmentes serpenyő karcolódását!

Felmerülhet a kérdés, hogy a tapadásmentes felület letisztításakor nem karcolja-e meg a szódabikarbóna vagy az elmosásához használt egyéb eszköz. Ami nagyon fontos, hogy kaparni szigorúan csak a serpenyő áztatása után javasolt, és inkább a finoman dörzsölő mozdulatokkal végezzük azt. A műanyag spatulák elég kemények ahhoz, hogy eltávolítsák a leégett maradékokat, de általában karcokat nem okoznak.
Aki helyhiány miatt egymásba pakolja a tapadásmentes serpenyőket, jobban teszi, ha papírtányérokat helyez a serpenyői közé, elkerülje így a nem kívánt karcolódást.

Tipp tojásételek maradékainak könnyű eltávolításához

A rántotta és a tükörtojás elkészítése után hátramaradt szennyeződésekben található fehérje a forró víz hatására megkötődik a tapadásmentes edények felületéhez, és szinte lehetetlenné teszi azok eltávolítását. Ezt elkerülendő használjunk a serpenyő elmosásakor először hideg vizet, és a tojás azonnal lemosódik!

Forrás: www.quickanddirtytips.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...