2023.03.02. 09:40:00 4468 227

Segítség, elbocsátás! Esetek, amikor a közös megegyezést kerülni kell
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Munka Törvénykönyve részletesen kitér a munkavállalói és a munkáltatói felmondás különböző eseteire, azonban mint minden valamirevaló törvény, elég szárazan teszi azt. A stressz helyzetben lévő emberek azonban nem biztos, hogy képesek világosan gondolkodni, főleg akkor, amikor a megélhetésükről van szó.

Munkahelyi nyomás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munkahelyi nyomás

A munkavállalói felmondás ugyancsak nehéz kérdés lehet, de inkább lelki oldalról, mivel vannak olyan munkavállalók, akik jóval lojálisabbak az átlagnál. Ők azon is aggódnak, hogy kilépésük milyen hátrányos következménnyel járhat a munkatársaik számára. Míg ezt a lépést hosszú gondolkodás előzheti meg, addig a munkáltatói felmondásra alig van időnk reagálni.

A közös megegyezés a felmondásnál jobban hangzik, de tényleg előnyösebb is?

Habár hosszú évtizedek óta a leggyakoribb felmondási forma a munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel, nem minden esetben célszerű bele menni a munkaadó ilyen jellegű ajánlatába. A munkáltatók azért preferálják ezt a felmondási formát, mert látszólag közös döntés eredménye, aminek aláírása után már egyik fél sem támaszthat követeléseket a lezárult jogviszony címén.

A közös megegyezés egy olyan felmondási forma, amely során egyik félnek sem kell indokolnia a munkaviszony megszüntetésének okát. Ez azonban hátrányos is lehet, mert korábbi munkavégzési hibáink rejtve maradhatnak, így a következő munkahelyünkön nagy eséllyel újra el fogjuk követni ezeket.
Néha előfordulhat olyan helyzet, amiben a munkáltató előnybe szeretné hozni magát, ezért erőlteti a váratlan megegyezést. Munkavállalóként csak akkor írjunk alá ilyen dokumentumot, ha minden pontjával maradéktalanul egyetértünk, és anyagi vonatkozásban sem érint hátrányosan minket. (Ne feledkezzünk meg arról, hogy bizonyos esetekben az azonnali hatályú munkáltatói felmondás esetén végkielégítés is járna nekünk.)
A váratlan felmondás olyannyira összezavarhat bennünket, hogy nem figyelünk oda minden kis részletre, így ne írjunk alá semmit sem úgy, hogy nem adnak lehetőséget és elég időt a feltételek áttanulmányozására. Amennyiben úgy érezzük, hogy a munkáltató túl nagy nyomást rak ránk annak érdekében, hogy sebtében aláírjuk a közös megegyezést, hagyjuk el a helyiséget és inkább térjünk vissza a munkánkhoz!

Természetesen az esetek zömében a vitás helyzetek megteremtése helyett a munkaadó a konfliktusmentes és emberséges munkajogi ügyletet szeretne lefolytatni a munkavállalóval együttműködve.

Forrás: www.profitzona.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...